Spekulacije posmatrača - šta je bio plan za Banjsku? 1Printskrin/Jutjub/BCBP

Putinov rat u Ukrajini podsetio nas je na osnovnu funkciju NATO, a to je da brani evropske demokratije od agresije sa Istoka, izjavio je danas bivši pomoćnik američkog državnog sekretara Tomas Kantrimen, koji je danas član Borda asocijacije za kontrolu naoružanja.

Kantrimen je istakao i da je rat u Ukrajini pokazao kakav je fokus trošenja na odbranu, dodajući da je za Rusiju to omogućilo privremeni rast ekonomije kroz proizvodnju oruđa, ali on neće doneti dugoročnu korist privredi ili njen rast.

Direktor Evropskog centra za bezbednosne strudije „Džordž Maršal“ Erik Nelson je, na panelu Beogradske bezbednosne konferencije posvećenoj saradnji Evropske unije (EU) i SAD, ukazao da je uloga NATO važnija nego ikada i da već 75 godina predstavlja osnov prosperiteta EU, a o njegovoj relevantnosti govori i da su iz ovog regiona četiri države u njegovom članstvu.

Prema njegovim rečima, najbolja budućnost za zemlje Zapadnog Balkana je da budu deo NATO i EU.

Istraživač u Centru za upravljanje u istočnoj Evropi, Rusiji i centralnoj Aziji Milan Nič govorio je o ulozi NATO na severu Kosova, odnosno misiji Kfora.

Krizna situacija na severu nije počela sa Banjskom, imamo skoro godinu dana krizu za krizom. Dok izaslanici EU i SAD u Ohridu dogovaraju sporazum, na terenu postoji eskalacija, dodao je Nič.

On smatra da je bila pogrešna odluka da se Srbi povuku iz institucija, jer su time stvorili vakum koji su popunile specijalne kosovske poliicije.

Kakav god plan bio za Banjsku, spekulisao je Nič, možda je to bio pokušaj i da se namame snage Kfora da dođu na sever i zaštite Srbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari