Spoljna politika buduće Vlade ići će u svim pravcima 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Očekujem da će spoljna politika koncentracione vlade ići u svim pravcima, kao i do sada. Posebno ako Donald Tramp izgubi izbore. Ovde je kao veliko lukavstvo igrati na sve karte istovremeno, mangupluk, kao neki, koji niko neće shvatiti – ocenjuje za Danas istoričarka Dubravka Stojanović, u odgovoru na pitanje kakvu spoljnu politiku očekuje od moguće koncentracione vlade.

Kako je Danas već izvestio, vlada u koju bi predsednik Srpske napredne strane, Aleksandar Vučić, uvrstio sve političke činioce u Narodnoj skupštini, možda i nekog van nje, a koju bi nazvao koncentracionom, moguća je, ali bi to značilo da će biti vanrednih izbora za dve godine.

– A u stvari to bi bilo šibicarenje koje ni na jednu veliku silu ne može da ostavi ozbiljan utisak. Najbolji pokazatelj je bio sada kad je Nebojša Zelenović izašao s jednim stubom spoljne politike, odnosno nedvosmislem okretanjem ka Zapadu. Nastupila je konsternacija u opozicionim redovima, koja je otkrila da ne samo što ova vlast nema spoljnu politiku, nego je nema ni opozija. Drugim rečima, ne znamo gde udaramo – zaključuje Dubravka Stojanović.

S druge strane, Mihailo Crnobrnja, profesor FEFA, kaže za Danas da pozdravlja ideju o koncentracionoj vladi.

– Mislim, međutim, da bi ovih 70 odsto uveliko utvrđene skupštinske i vladajuće većine trebalo da preokrene svoj kurs više prema Evropskoj uniji nego što su to činili do danas – ističe Crnobrnja.

Sagovornik našeg lista ističe da je formiranje vlade jedna stvar, a vođenje spoljne politike sasvim druga.

– Mislim da je dobro da ima što više činioca koji bi usmeravali politiku spolja. Smatram, pored svega, da SPAS Aleksandra Šapića kao i Socijalistička partija Srbije, Ivice Dačića, ipak idu ka nekakvom proevropskom kursu, kada je reč o spoljnoj politici Srbije. Dobro je i što mislim da bi pretpostavljeni drugi činioci, koji nisu prešli cenzus, mogli da se nađu u jednoj koncentracionoj vladi – napominje Mihailo Crbobrnja za naš list.

Kako zaključuje, važno je da se razume da se više ne može ići i na istok i na zapad i, poput stare Jugoslavije, očekivati da se bude omiljen.

– To, jednostavno, danas nije opcija. Važno je zato da ona većina koja je potvrđena na izborima, tih 70 odsto, zauzme jasne pozicije evropskih integracija Srbije – zaključuje Mihailo Crnobrnja za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari