SPP podržava liste na izborima za nacionalne savete Roma i Aškalija 1Foto: N. Kočović

Stranka pravde i pomirenja (SPP) podržaće liste “Za jedinstvo Roma Srbije” i “Za napredak Aškalija” na predstojećim izborima za izbor nacionalnih saveta tih manjinskih zajednica, najavio je lider te partije Usame Zukorlić.

On je na konferenciji za medije poručio da je SPP multietnička stranka koja na izborima, kako je rekao, dobija ogromnu podršku, kako Roma i Aškalija, tako i drugih nacionalnih zajednica.

“To nas je preusmerilo da mi ne izlazimo samo na izbore za nacionalni savet bošnjačke nacionalne zajednice, već i za savete drugih. Na predstojećim izborima založićemo se da te dve liste imaju što veći broj glasova da bi politiku SPP-a, koja je politika za interese nacionalnih zajednica, mogli sprovoditi i kroz te nacionalne savete”, naveo je Zukorlić.

Ta partija već je predala, a Republička izborna komisija potvrdila, listu “Stranka pravde i pomirenja – dr Misala Pramenković” koja će nastupiti na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće.

Nosilac liste “Za jedinstvo Roma Srbije” Ibro Idić pozvao je pripadnike te manjine da se upišu u poseban birački spisak kako bi na predstojećim izborima mogli da ostvare svoja prava.

Nacionalni savet Roma ima 35 većnika.

Predsednik Centra za edukaciju i afirmaciju Aškalija Muhamet Behrami, koji predvodi listu “Za napredak Aškalija”, ocenio je da im je neophodan nacionalni savet koji će raditi na promociji obrazovanja, kuluture, informisanja i jezika te manjine.

“Radili smo u nacionalnom savetu pune četiri godine i jako nam je bitno da nacionalni savet funkcioniše sa ljudima kojima je stalo do njihove zajednice, koji žele da rade za obrazovanje, promociju kulture, informisanje i jezik”, dodao je Behrami.

On je predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta Aškalija koji broji 15 većnika.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari