Posle uništavanja predajnika albanskih operatera mobilne telefonije, potom hapšenja dvojice Srba i dolaska „specijalaca“ policajaca Euleksa, situacija na severu Kosova postaje sve napetija.

Na administrativnom prelazu Jarinje, nekoliko stotina građana juče je protestovalo zbog toga što je misija EU postavila antenski stub, odnosno „opremu koja će biti korišćena isključivo za potrebe Euleksa u vezi sa carinom i policijom“. Incidenata, ovog puta, nije bilo.

Irina Gudeljević, portparolka Euleksa, potvrdila je Danasu ono o čemu se proteklih dana nezvanično spekulisalo. Zbog brojnih nasilnih incidenata u proteklih nekoliko nedelja u regionu Mitrovice, policija Kosova, policija misije EU i Kfor povećale su broj patrola na tom području. „Ove aktivnosti su deo zajedničkih napora kosovske policije i Euleksa za ponovnim uspostavljanjem vladavine prava u ovom regionu i za pojačanjem intenziteta borbe protiv organizovanog kriminala“, ukazuje Gudeljevićeva.

Portparolka Euleksa dodaje da su o postavljanju antenskog stuba na prelazu Jarinje „razgovarale i zajednički se dogovorile sve relevantne strane, uključujući Unmik i lidere lokalnih zajednica“.

Komandant Kfora Erhard Biler izjavio je juče da su zajedničke mere Kfora, Euleksa i KPS preduzete kako bi dodatno osigurali mirno i bezbedno okruženje južno i severno od reke Ibar. Biler se, kako je saopštio Kfor, juče u Leposaviću sastao s državnim sekretarom u Ministarstvu za KiM Oliverom Ivanovićem, kako bi jedan drugog informisali o situaciji u regionu Mitrovice.

– Ova operacija je odgovor na sve veći broj nasilnih događaja proteklih nedelja, kada je došlo do nekoliko eksplozija i upotrebe vatrenog oružja. Cilj je da se ljudima na severu Kosova omoguće mirni i stabilni uslovi za svakodnevni život – kazao je Biler, dok se Ivanović saglasio da je važno smanjiti broj incidenata i nasilja.

Stojanka Petković, poslanica G17 plus, ocenjuje za Danas da je potrebno uspostaviti legitiman poredak na severu Kosova, odnosno iskoreniti organizovani kriminal i korupciju pre nego što počne dijalog između Beograda i Prištine.

– Za korupciju i kriminal nema opravdanja, i zbog toga svaki zločin treba da bude kažnjen – ističe Petkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari