Ukoliko se nastave nezakonita hapšenja i pritisci na Srbe, srpski predstavnici bi mogli da napuste kosovske institucije – poručeno je juče iz Zubinog Potoka sa protesta koji su, pod sloganom „Svi smo mi isti, ko je od nas sledeći“, organizovale četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije u sistemu lokalne samouprave samoproglašene kosovske države.


Srbi traže da se „odmah i bezuslovno omogući svim njihovim nepravedno okrivljenim sunarodnicima da se brane sa slobode“, a u suprotnom najavljena je mogućnost prekida saradnje sa Euleksom.

Povod za jučerašnji protest su neuručeni pozivi na saslušanje koje je tužilac Euleksa uputio bivšem i sadašnjem predsedniku Zubinog Potoka Slaviši Ristiću i Stevanu Vuloviću. Tome su poslednjih pola godine prethodila hapšenja Srba i višemesečna zadržavanja u pritvoru bez podizanja optužnice.

Kako je Danasu u Vladi Srbije nezvanično potvrđeno, Euleks je unapred obavestio Beograd o pozivima Ristiću i Vuloviću. Isti izvori tvrde da ne znaju da li se slične „akcije“ planiraju i protiv drugih političkih lidera Srba na severu KiM, o čemu se spekuliše u medijima. Na terenu se spekuliše da je Vuloviću iz Beograda poručeno da ne može da mu se garantuje da neće proći kao lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ukoliko ode na saslušanje.

U Euleksu juče nismo dobili odgovore na pitanja zbog čega se Ristić i Vulović pozivaju na saslušanje, da li će takvi pozivi biti upućeni i drugim srpskim političarima na KiM i zbog čega se pritom ne primenjuje kosovski Zakon o amnestiji, koji je Priština donela na osnovu briselskih dogovora sa Beogradom i Evropskom unijom.

Aleksandar Popović, zamenik predsednika DSS, pozvao je juče Vladu Srbije da se izjasni o slučaju Slaviše Ristića i Stevana Vulovića, upozoravajući da će „njeno neizjašnjavanje značiti podršku KPS-u i ugnjetavanju srpskog naroda na severu KiM“. On kaže da je reč „o matrici, kao i u slučaju Olivera Ivanovića“.

„Radi se o pokušaju uklanjanja politički uglednih ljudi, kako bi se etnički očistio sever KiM, što je posledica protivustavnog Briselskog sporazuma. Za to su odgovorni Vlada Srbije, takozvane institucije takozvane republike Kosovo, kao i EU preko Euleksa“, ističe Popović.

DSS je podržala jučerašnji protest Srba u Zubinom Potoku, a Popović je najavio da će ova stranka „učiniti sve da mirnim sredstvima i na prikladan način pomogne Srbima na KiM“.

Đurić sa Tahirijevom

Najave saslušanja srpskih političara na KiM neće biti tema današnjeg sastanka u Briselu šefa Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marka Đurića i potpredsednice Vlade Kosova Edite Tahiri, potvrđeno je Danasu i u Beogradu i u EU. Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, kaže za naš list da se nastavlja rasprava o situaciji u severnom delu Kosovske Mitrovice posle uklanjanja barikade kod mosta na Ibru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari