Srbi sklanjaju barikade, ali ne skidaju registarske tablice: Hoće li se život na Kosovu normalizovati posle blokada? 1foto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Uklanjanje barikada na severu Kosova posle punih 19 dana normalizovaće kretanje građana na severu Kosova, ali stari problemi ostaju nerešeni do kraja. Problem koji je proistekao iz obaveze građana sa srpskim tablicama da ih preregistruju iz kojeg je i krenuo novi ciklus krize na Kosovu i dalje ostaje do kraja nerazjašnjen, a tu su i bezbednosni i instutucionalni vakuum koji mogu biti uzrok novih tenzija, smatraju sagovornici Danasa.

– Uprkos uklanjanju barikada, mnogi problemi Srba na severu su ostali, a tiču se pre svega bezbednosnog i institucionanog vakuuma koji je nastao nakon povlačenja iz kosovskih institucija, ali i straha od represija specijalnih policijskih snaga nad običnim građanima, kaže za Danas Dragiša Mijačić, Direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER) .

On dodaje da je postignuti dogovor o tablicama prelazno rešenje koje ukazuje da će se to pitanje ponovo rešavati u kontekstu sveobuhovatnog sporazuma čije se potpisivanje očekuje tokom 2023. godine.

– U međuvremenu se očekuje da neće biti problema oko upotrebe postojećih tablica. Vlada Srbije je već donela uredbu po kojom se neće vršiti izdavanje novih registracionih nalepnica za vozila registrovana na gradove na KiM. Ovaj režim je važio i pre barikada, tako da se očekuje nastavak njegove primene i nakon uklanjanja barikada – ukazuje Mijačić, koji je i koordinator radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za poglavlje 35.

A Igor Marković, viši istraživač i projektni menadžer u NVO AKTIV iz Severne Mitrovice, ukazuje na to da je važno naglasiti da je odluka o sklanjanju barikada parktično dovela do toga da je 20 dana stajanja na hladnoći izgubilo smisao i sva muka je bez praktičnih posledica, budući da je ideja bila, kako je predsednik 21. decembra naglasio, da barikade neće biti sklonjene sve dok se ne formira ZSO.

– Verujem da ćemo u narednim nedeljama i mesecima da svedočimo ponovnom dizanju tenzija zbog toga što je pitanje odluke kosovske vlade o preregistraciji tablica odloženo u javnosti i praktično. To znači da će to doći na dnevni red ne samo u odnosima između Beograda, Prištine i međunarodne zajednice, nego će imati i praktične posledice i na terenu severa Kosova. Verujem da građani koji se kreću u četiri opštine na severu nisu spremni da preregistruju tablice sem ukoliko ne dođe do sugestije iz Beograda. Verujem i da će kosovska vlada ponovo biti pod pritiskom da pruži neke olakšavajuće okolnosti o preregistaciji, odnosno da će biti smanjene i takse i porezi prilikom preregistracije. Pitanje je samo manevarskog prostora u pregovorima Beograda i Prištine, to jest da se taj proces pre svega pokrene i završi – navodi Marković.

Kako zaključuje EU, koja je ključni posrednik skoro pa deceniju, nije se pokazalaa kao dobra i efektivna u tom poslu jer nije pružila ni štap i šargarepu obema stranama i kao posledicu imamo i barikade i višemesečnu krizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari