Najavljeni referendum u četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije, na kojem će se građani 14. i 15. februara izjasniti da li žele institucije samoproglašene kosovske države na ovoj teritoriji, sve više podržavaju i Srbi južno od Ibra.

Oni će svoj stav najverovatnije izraziti potpisivanjem peticije, kojom od Beograda traže raspisivanje srpskih lokalnih, pokrajinskih, parlamentarnih i predsedničkih izbora na KiM.

„Referendum na severu i peticija u srpskim enklavama, koja treba da dovede do održavanja srpskih lokalnih i pokrajinskih izbora, a potom i formiranja lokalnih organa samouprave, pokrajinske skupštine i izvršnog veća KiM, biće veliko „ne“ kosovskim institucijama. Skupština zajednica opština AP KiM sastaće se početkom februara da bi razmotrila oba pitanja, peticiju i referendum“, najavio je za Danas Marko Jakšić, potpredsednik Skupštine zajednice.

Potpisivanje peticije, u organizaciji Udruženja Stara Srbija, koje je prošle godine prikupljalo potpise Srba sa KiM za dvojno srpsko-rusko državljanstvo, počelo je 6. januara. Zlatibor Đorđević, predsednik Stare Srbije, kaže za Danas da je ovu peticiju, koja će biti uručena predsedniku, Vladi i Skupštini Srbije, do sada potpisalo blizu 2.000 građana.

„Ako Beograd ne prihvati naše zahteve, ne znamo šta će biti s nama. Država Srbija nas je odbacila, nije izvršila popis na KiM i ovo nam je poslednja šansa da ojačamo srpske institucije“, ističe Đorđević.

Momčilo Trajković, predsednik Srpskog pokreta otpora, kaže za Danas da ovaj Pokret podržava ne samo referendum na severu, nego i izjašnjavanje Srba južno od Ibra, uključujući i pokrenutu peticiju. Trajković naglašava da se na taj način „izražava stav Srba sa celog KiM o kosovskoj državi i vlasti“, što će, između ostalog, sprečiti „zloupotrebe međunarodnih faktora i zvaničnika, poput Filipa Rikera, koji tvrde da su se Srbi južno od Ibra integrisali, iako su samo pristali na kosovske institucije, jer nisu imali drugog izbora, ali ih nisu priznali“.

Iako SNV KiM, prema rečima predsednika Dragana Velića, traži održavanje referenduma i južno od Ibra i nudi više tehničkih varijanti za njegovo održavanje, izvori Danasa kažu da je prevagnuo stav da je, zbog rizika i mogućih zabrana, peticija najpodesniji način za izjašnjavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari