Srbija imala još mlađeg premijera od Kurca 1Foto: LJILJANA BUKVIĆ

Sebastijan Kurc (31) bi sa pobedom na izborima u Austriji mogao da postane najmlađi premijer na svetu. Srbija je u svojoj istoriji imala još mlađeg predsednika Vlade – Protu Mateju Nenadovića, koji je na to mesto došao sa svega 28 godina.

Namlađi premijer u istoriji Srbije, Prota Mateja Nenadović, zapravo je bio i prvi predsednik naše Vlade ikada i to 1805. godine. Iza njega „ide“ Jevrem Obrenović, brat Miloša Obrenovića, koji je Vladu Srbije preuzeo sa isto godina kao što danas ima i Sebastijan Kurc – 31. Godinu dana više imao je Paun Janković, kada je postao vršilac dužnosti predsednika Vlade 1840. godine, u 32. godini.

Ispada da Srbija sledi trend u Evropi, gde se mladi premijeri smenjuju u tome ko će biti namlađi kada preuzme titulu predsednika Vlade. Trenutna premijerka Ana Brnabić, koja je sa 42 godine došla na čelo Vlade Srbije, naš je namlađi premijer u novijoj istoriji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je stariji dve godine od Ane Brnabić dve godine kada je postao premijer Srbije. Vučić je u ovoj trci uspeo da bude i namlađi poslanik, ministar i predsednik, kako je nedavno izjavio na televiziji „Pink“. Na trećem mestu u novijoj istoriji je Zoran Živković, koji je imao 43 godine kada je preuzeo da vodi Vladu.

Pored Kurca, od Brnabićeve su još mlađi i premijer Irske, Lio Verdeker, koji je imao 38 godina kada je je postao najmladji premijer u istoriji svoje zemlje. U istoj godini života su na vlast izabrani belgijski premijer Šarl Mišel i šef ukrajinske vlade Volodimir Grojsman. Francuski predsednik Emanuel Makron (39) je postao najmladji od 25 lidera francuske republike. Na tom mestu je „zamenio“ Luja Napoleona Bonapartu koji je 1848. postao predsednik sa 40 godina.

Severnokorejski predsednik Kim Džong Un je oca nasledio sa 34 godine, dok je katarski emir Tamim ben Hamad al-Tani na čelo svoje zemlje došao sa 37 godina. Nekadašnji libijski vodja Moamer el-Gadafi je vlast preuzeo 1969, kada je imao 27 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari