U subotu novi protest Srbija protiv nasilja: Šetnja do Vlade Srbije i tužilaštva 1Printskrin Parlament.rs

Novi protest „Srbija protiv nasilja“ biće održan ispred Doma Skupštine Srbije u Beogradu i počeće u 18 sati. U petak, takođe u 18 sati, biće održan i protest u Kragujevcu. U subotu je planirana šetnja do Vlade Srbije i tužilaštva.

„Posle obraćanja Pavla Grbovića i Dragane Rakić, predviđena je protesna šetnja ulicim Kneza Miloša do zgrade Vlade Srbije, a onda do Republičkog javnog tužilaštva da vidmo da li je Srbija u stečaju, rekao je Srđan Milivojević, poslanik DS.

To će biti dvadesetčetvrti protest građana u Beogradu, posle masovnih ubistava u Srbiji početkom maja.

Milivojević je rekao da pisanje KRIK-a o Nebojši Vučkoviću, pukovniku policije, predstavlja slom našeg društva.

„Dobili smo svedočenje da je pukovnik policije uništio dva telefona koja su mogla da dovedu do otkrivanja ubistva Saleta Mutavog. Saznali smo da pukovnik policije komunicira sa Željkom Maksimovićem Makom koji se nalazi na crvenoj interpolovoj poternici zbog ubistva Boška Buhe,a nedostupan je našim organima. Da li je moguće da niko nije pozvao Vučkovića da razjasni te tonske snimke koji su zastrašujući. Došli smo u situaciju da se zapitamo da je Zagorka Dolovac stečajni upravnik Srbije ili državni tužilac. Kako je moguće da živimo u takvoj Srbiji, ima li kraj?  Zato ćemo protest posetiti ovoj temi. Namera nam je da odemo i do vlade i tužilaštva „, rekao je Milivojević.

Nebojša Zelenović, poslanik Zajedno- Moramo, naveo je da su sve to razlozi zbog kojih je opozicija pisala Borelju , tražeći sankcije za Vučića i rukovodstvo, ali ne i za narod Srbije. On je pozvao Anu Brnabić da kaže kome se to opozicija u EU žalila.

„Kažite već jednom kada će biti izbori, parlamentarni i beogradski. Dajte da ovo već jednom završimo da izađemo tog 17 decembra na izbore i pobedimo ovu vlast , kako bismo zaustavili raspad države“, rekao je Zelenović.

Da podsetimo, parlamentarna opozicija od maja traži promene u vrhu vlasti: smenu ministra unutrašnjih poslova i direktora Bezbednosno informativne agencije, ostavke članova Regulatornog tela za elektronske medije , koji se smatraju odgovornim za promovisanje nasilja, agresije i nemoral na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti, podmetačine i kontinuirano krše novinarski kodeks, kao i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje sluđuju građane, truju i promovišu nasilje, kao što su TV Pink i TV Hepi.

Vlast, međutim, do sada nije ispunila ni jedan zahtev, govoreći da se „na vlast dolazi isključivo na izborima, a ne nasiljem i na ulici“.

Nekoliko opozicionih partija poručilo je da ne pristaje na izbore dok se ne ispune ti zahtevi, ali su u međuvremenu odlučili da traže i raspisivanje izbora, kako za Skupštinu Srbije, tako i u Beogradu, uvereni da će odneti pobedu u srpskoj prestonici.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, najavio je u septembru da bi pojedini lokalni, beogradski, pokrajinski i parlamentarni izbori mogli biti održani 17. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari