Srpska lista zatražila od ambasada Nemačke i Francuske u Prištini da se spomenik stradalim srpskim vojnicima vrati na prvobitno mesto 1Foto: BETAPHOTO/ANDRIJA IGIĆ/

Srpska lista zatražila je večeras od ambasada Nemačke i Francuske u Prištini da se spomenik stradalim srpskim vojnicima na pravoslavnom groblju u Prištini vrati na prvobitno mesto, „jer su očigledno potpali pod pritisak nekih ekstremnih krugova kojima smeta sve srpsko i svojim postupkom su uvredili srpski narod“.

Priznanje predstavnika francuske i nemačke ambasade da je spomenik stradalim srpskim vojnicima, pobednicima u Prvom svetskom ratu, sklonjen i izmešten na njihov zahtev, bez saglasnosti Eparhije raško-prizrenske ili bilo koga iz srpske zajednice, govori u prilog tužnoj činjenici da prava srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji ne poštuju ni predstavnici vodećih zemalja Evropske unije, kao i režim Aljbina Kurtija, navodi se u saopštenju.

„Kosti srpskih vojnika su utkane u temelje pobede u Prvom svetskom ratu i vrednije su od bilo kakvih govora, fotografija ili nekoliko cvetova koje će doneti bilo ko“, ukazuje Srpska lista.

Očekujemo i izvinjenje srpskom narodu zbog tog sramnog čina, ako ništa drugo onda zarad savezništva Francuske i Srbije koje su poštovani ambasadori pomenuli u svom saopštenju, dodaje se.

Tim izvinjenjem i vraćanjem spomenika bi se ujedno poslala poruka svima ostalima da je poštovanje prava srpskog naroda i naših svetih mesta civilizacijska norma koja se poštue, navela je Srpska lista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari