Srpske sudije u Kosovskoj Mitrovici koje su se "samosuspendovale" zbog suspenzije Ljiljane Stevanović se vratile na posao 1foto: mitrovice.gjyqesori-rks.org

Sve srpske sudije, koje se nisu pojavile u sudnici od 25. marta, vratile su se utorak ujutru na posao u Osvnom sudu u Kosovskoj Mitrovici, piše kosovski „Zeri“, a tu informaciju je za KoSSev potvrdio potpredsednik ovog suda Bekil Veljići (Veliqi).

Velići je juče potvrdio da je u svojstvu potpredsednika suda sazvao sastanak sa sudijama iz srpske zajednice, prenosi Zeri.

Takođe, mali broj srpskih sudija se pojavljivao na sudu da bi rešavao predmete hitne prirode tokom ovog perioda.

Takođe, pomoćno osoblje srpskih sudija prisutno je na poslu od drugog dana bojkota rada sudija.

Potpredsednik Veljići za Zeri je pre nekoliko dana saopštio da je jedan broj srpskih sudija koji se ne javljaju na posao uzeo godišnji odmor, jedan od njih je na bolovanju, dvoje sudija ove zajednice angažovano je u Sudu Žalbe – filijala u Mitrovici, dok je jedan sudija angažovan u Sudskom savetu Kosova, piše KoSSev.

Podsetimo da se srpske sudije od 25. marta nisu pojavljivale na poslu, reagujući tako na suspenziju predsednice Osnovnog suda u KM Ljiljane Stevanović.

Stevanović je suspendovana nakon odluke Sudskog saveta Kosova (SKK) od 24. marta 2020. godine, jer je prisustvovala sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić je srpske sudije, među njima i Stevanović, kao i predstavnike Srpske liste, na sastanak pozvao zbog zabrane održavanja izbora 3. aprila na Kosovu, od strane premijera Aljbina Kurtija.

Kosovska ministarka pravde Aljubljena Hadžiju, podržala je suspenziju predsednice Osnovnog suda, rekavši da je svaka radnja poput sastanka sa Vučićem prekršaj i narušavanje integriteta pravosudnog sistema.

Takođe, Policijski inspektorat Kosova (PIK) potvrdio je da razmatra pitanje učešća srpskih policajaca sa Kosova na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

Inače na protestu, koji je prošlog petka održan u severnom delu Kosovske Mitrovice, a koji je prvobitno trebao da bude protest Srba zbog neodržavanja srpskih izbora na Kosovu, ministar u Vladi Kosova, Goran Rakić, otkrio je da su se sve srpske sudije u mitrovičkom regionu „samosuspendovale“ radi podrške svojoj koleginici Stevanović, navodi KoSSev.

Kako je tada najavio, oni i neće odlaziti na posao, sve dok se predsednica Ljiljana Stevanović, ne vrati na svoje radno mesto.

S obzirom na to, da su se, prema pisanju Zeri, vratile na posao, za očekivati je da se i suspendovana predsednica suda u Mitrovici vratila na svoju funkciju.

Do objavljivanja vesti KoSSev nije uspeo da dođe do potvrde od Osnovnog suda u Mitrovici hoće li i Stevanović biti vraćena na posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari