SSP: Sramna izjava gradonačelnika Novog Sada da je lakše ljudima platiti štetu nego povećati kapacitete kanalizacije 1Foto: A. L.

Novosadski odbor Stranke slobode i pravde smatra da je sramna izjava gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića kako ovaj grad može napraviti kanalizaciju koja može da izdrži veliku količinu padavina, ali da to „nije ekonomski opravdano“, te da je „lakše ljudima nadoknaditi štetu od poplava“.

„Svaki kanalizacioni sistem u Evropi može da primi oko 15 litara kiše po kvadratnom metru, a nama je palo 65 litara i nijedan sistem ne može to da istrpi. Može se raditi kanalizacija koja može toliku količinu padavima da izdrži, ali to nije ekonomski opravdano. Lakše je ljudima nadoknaditi štetu koji su pretrpeli“, rekao je gradonačelnik za 021.rs.

Iz SSP smatraju da gradonačelnik ovom izjavom „ponižava sve sugrađane, a posebno one koji žive u kritičnim delovima grada, te svaku kišu doživljavaju sa zebnjom da će izgubiti imovinu“.

„Umesto izgovora koji vređaju inteligenciju, zahtevamo da gradonačelnik objasni svoj ‘ekonomski opravdan plan’: kako i kada će Grad nadoknaditi štetu oštećenim građanima? Ostaju i pitanja zbog čega nedavno renovirani Futoški put ili Temerinska ulica kod nadvožnjaka ponovo plivaju i da li je moguće da izvođači rekonstrukcija nisu imali obavezu da pojačaju kapacitet atmosferske kanalizacije? Takođe, zašto su u pojedinim delovima grada zatrpani atmosferski kanali“, pitaju iz ove stranke gradonačelnika Novog Sada.

Podsećaju i da je grad od početka godina imao više obilnih kiša koje su izazvale potop na ulicama, kao i da ih je prethodnih godina bilo nekoliko.

„Ukratko, građani trpe štetu i izlažu se riziku od zaraze, jer se nakon svake poplave na ulice preliva fekalna kanalizacija, a Grad nema nameru da učini ama baš ništa. Jedan bedni pokušaj bilo je skupo rekonstruisanje pojedinih ulica“, kažu iz SSP-a.

Dodaju i da će ulice grada biti poplavljene nakon svake jače kiše „zbog betonizacije grada, zapušenih i loše nivelisanih odvoda, te malog kapaciteta odvodne mreže“.

„Oštećeni građani će moći da naplate štetu na imovini, ali jedino ukoliko su je prethodno osigurali. Ono što je gradonačelniku ‘lakše’ zapravo je ne preterano pametno i stihijsko rešenje kojim gradski oci pokušavaju da Novosađanima zamažu oči. Posebno onespokojava činjenica da će u dolazećim godinama vremenske prilike u našoj zemlji biti sve ekstremnije, a Grad ne čini ništa da se pripremi na zabrinjavajuće scenarije“, naglašavaju.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari