SSP Subotica: Gradonačelnik nedostojan da primi kruh od ovogodišnje pšenice na Dužijanci 1Subotica, foto: Natalija Jakovljević/Danas

“Umesto da rešava probleme poljoprivrednika, koji su nastali delom zbog suše, a delom zbog enormnog povećanja cena repromaterijala i goriva, subotički vlastodršci predvođeni koalicijom SNS – SVM čekaju instrukcije iz prestonice”, navode u Gradskom odboru Stranke slobode i pravde u Subotici.

Poručuju da se “vlast se na svim nivoima prema poljoprivrednim proizvođačima odnosi kao zla maćeha”.

SSP je u više navrata zahtevao od lokalnog rukovodstva da pruže konkretnu finansijsku podršku poljoprivrednicima – i kada su pre prolećnih radova žitelji Tavankuta morali svojim mašinama, naftom, novcem i vremenom da saniraju atarske puteve umesto nadležnih, i predlažući da im se iz gradskog budžeta da direktna finansijska pomoć.

Protestujući proteklih nekoliko dana, nezadovoljni poljoprivrednici su izrazili sedam zahteva, među kojima je prvi ukidanje zabrane izvoza osnovnih poljoprivrednih sirovina i poljoprivrednih proizvoda, alternativno minimalna cena pšenice 45 dinara sa PDV-om, kao i usklađivanje cena ostalih poljoprivrednih proizvoda sa cenama u okruženju.

SSP Subotica: Gradonačelnik nedostojan da primi kruh od ovogodišnje pšenice na Dužijanci 2
Protest poljoprivrednika u Subotici, foto: Natalija Jakovljević

“Uzimajući u obzir cenu veštačkog đubriva, pesticida, nafte, amortizacije radne opreme i kompletnog repromaterijala, kako za prošlogodišnje tako i za buduće jesenje radove, ovi zahtevi su više nego opravdani”, ocenjuju.

Kao drugi zahtev, podsećaju, paori traže da cena goriva bude bez akciza za 100 litara po hektaru, a treći zahtev je povećanje podsticaja u stočarstvu, uz redovnu isplatu dospelih i izmirenje zaostalih dugovanja.

“Stočarstvo nam je na ivici propasti, zahvaljujući nepromišljenom uvozu mleka, mleka u prahu, mesa i mesnih prerađevina. Država, osim što bi trebalo da bez kašnjenja isplaćuje povećane subvencije, treba da stimuliše povećanje domaćeg stočnog fonda”, smatraju u SSP-u.

Dodaju da je četvrti zahtev zaštita domaćih povrtara i voćara od nekontrolisanog uvoza.

“Žalosno je da ova tačka treba da bude zahtev, a ne da se podrazumeva sama po sebi. U petom zahtevu, paori traže povećanje direktnih subvencija po hektaru i subvenciju za kupovinu mineralnog đubriva, a sagledavajući kolike su subvencije u EU sa kojom imamo trgovinski sporazum nije ni čudo da su naši proizvođači postali nekonkurentni”, navode.

Šesti zahtev je jedna od najbolnijih tački za sve nas, smatraju i dodaju da, iako redovno plaćaju svoje račune za vodovod i kanalizaciju, odvodnjavanje plaćaju svi građani, bilo da su žitelji grada Subotice ili stanovnici okolnih naselja.

“A sve je suvo k’o barut, i trava u dvorištu, i njive, i samo je pitanje trenutka kada će takva situacija eskalirati u požar. Zbog manjka padavina i nepostojanja vetrozaštitnih pojaseva, eolska erozija degradirala nam je kvalitet zemljišta i smanjila očekivane prinose na trećinu”, upozorava SSP.

Sedmi zahtev je proglašenje elementarne nepogode – suše.

“Ko god da se prošeta subotičkim poljima videće da na parcelama gde su bili ječam, pšenica i  uljana repica, ni korov ne raste, zemlja je ispucala i iznemogla. Za sada su maksimalni prinosi suncokreta imeđu 800 – 1200 kg po jutru, što je daleko manje od standardnog prinosa, a kukuruza ima više bez klipa nego sa klipom”, kažu u ovoj stranci.

Podsećaju da po definiciji i specifikaciji postoje tri vrste suše: meteorološka (nedostatak i manjak atmosferskih padavina), poljoprivredna i hidrološka (nedostatak zaliha vode dostupne u izvorima).

“U opštini Subotica sva ri tipa suše su prisutna, nestalo je Majdansko jezero, na mnogim mestima nema vode na 40 metara dubine, a posledice nedostatka padavina na poljima su očigledne”, poručuju.

Umesto da čeka odobrenja iz Beograda i da se bavi svakodnevim hvalospevima upućenim Aleksandru Vučiću, unutrašnjim političkim pitanjima suverenih država kao što su Crna Gora i Hrvatska, i stvarima koje svakako nisu u njegovoj nadležnosti, gradonačelnik Subotice bi morao pod hitno da sazove stručnu komisiju koja će utvrditi štetu nastalu sušom i u najkraćem roku sanirati istu oslobađanjem naših proizvođača od plaćanja odvodnjavanja, poreza na imovinu i drugih poreskih obaveza, smatraju u SSP-u.

“Uz to je potrebno usklađivanje cene zakupa državne zemlje zbog elementarne nepogode, kao početak pružanja prve pomoći našim paorima da bi jesenja setva bila obavljen kvalitetno i na vreme”, navode.

Zbog svega navedenog, SSP smatra da gradonačelnik Stevan Bakić nije bio dostojan da preuzme prvi kruh od ovogodišnje pšenice na proslavi Dužijanca.

“U potpunosti podržavamo poljoprivredne proizvođače koji nas hrane, za šta smo im neizmerno zahvalni. Stojimo im na raspolaganju kao politička organizacija i kao sugrađani koji u potpunosti poštuju trud, rad i znoj paora”, poručuju u subotičkom odboru ove stranke.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari