SSP Subotica: Koalicija SNS-SVM obesmislila zvanje Počasnog građanina 1Današnji performans Stranke slobode i pravde, Narodne stranke, Pokreta slobodnih građana i Ekološkog ustanka ispred Gradske kuće, foto: SSP Subotica

Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) u Subotici saopštio je da su danas “svedočili velikoj sramoti”, kada je velika većina odbornika u Skupštini grada, na predlog gradonačelnika Stevana Bakića, glasala da Aleksandar Vučić bude proglašen za Počasnog građanina Subotice.

Iz ove stranke podsećaju da se ovo zvanje dodeljuje osobama koje su dale značajan doprinos društvenom životu određenog lokaliteta, te da je dodela zvanja Počasni građanin izraz zahvalnosti i uvažavanja, a ujedno i najviše priznanje koje pojedinac može da dobije od jedinice lokalne samouprave za izuzetne doprinose opštini, državi, “nekad čak i čitavom čovečanstvu”.

“Njega treba dodeljivati samo u izuzetnim okolnostima i na osnovu konsenzusa da se radi o nespornom slučaju. Uzimajući u obzir gore navedeno SSP smatra da je ova odluka sramotna i ponižavajuća za sve stanovnike Subotice, i zato od gradske skupštine traži objašnjenje kako se Aleksandar Vučić našao u toj ulozi”, upitali su u subotičkom odboru SSP-a.

U prilog tome navode da je Aleksandra Vučić “dozvolio” da plate Subotičana budu za 10.000 dinara manje od republičkog proseka, a za 5.000 dinara od vojvođanskog proseka plate.

“Zahvaljujući njegovoj politici ‘mira i stabilnosti’, te praznim obećanjima Subotica je ostala bez skoro 20.000 stanovnika. Korupcija i kriminal u našem gradu zastupljeni su u svim segmentima, pre svega u javnim preduzećima a kao jedan od primera je trenutno aktuelno uništavanje Suboticatransa, gde smo bili svedoci raznih afera a samo sa jednim ciljom, prodaja za već poznatog kupca”, smatraju u subotičkom odboru SSP-a.

Dodaju i da se na funkcijama nalaze, kako su naveli, podobni kadrovi koji zbog “svoje nestručnosti i samo zahvaljujući partijskoj knjižici ugrožavaju zdravlje i bezbednost građana, a prevashodno dece”, navodeći kao primer incident sa hlorom koji se dogodio na bazenu “Prozivka”.

Ističu i da “naoružane grupacije marširaju i izazivaju oružane sukobe u pograničnim područjima”, zbog čega građani Subotice žive u konstantnom strahu i nemaju zaštitu institucija.

“Putevi u gradu i prigradskim mestima su u jako lošem stanju, rupe su na svakom koraku, nezaštićeni pružni prelazi, istrošena horizontalna signalizacija samo su neki od primera gde se građanima Subotice ugrožava bezbednost na ulici i u saobraćaju”, navode u subotičkom odboru SSP-a.

Iz ove stranke su optužili predsednika Aleksandra Vučića da je prisvajanjem građanskog prava u lično pravo poništio institucijama uloge i napravio privatnu državu, “gde u gradovima i opštinama vladaju lokalni šerifi”.

“To je dovelo do toga da nemamo nezavisne institucije, nemamo zakone  u kojima građani mogu bez učešća izvršne vlasti efikasno da ostvare svoja prava, jer je jedan čovek pomislio da je on zakon”, smatraju u subotičkom odboru SSP-a.

Napominju i da se bezbednost dece zanemarila, navodeći da u ustanovama koje treba da im budu drugi dom “nemaju pitku vodu, truju se glodacidima zbog neadekvatne upotrebe istih, razvija se vršnjačko nasilje”, dok i građevinsko stanje zgrada i igrališta za njih predstavlja veliku opasnost zbog oronulosti i neispravnosti.

“Deca Subotice nemaju pravo na besplatne udžbenike, za to sredstava ne postoje, ali za Akva park koji nikako da se otvori i u više navrata mu je povećan budžet ima i dodatnih novčanih sredstava skoro bez limita”, ističu u subotičkom odboru SSP-a.

Zbog svega navedenog, kao i toga što smatraju da je predsednik Srbije dozvolio, kako su naveli, “operaciju gušenja medijskih sloboda”, iz SSP-a poručuju odbornicima i gradonačelniku da treba da se “stide” što su zvanje Počasni građanin dodelili Aleksandru Vučiću.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari