Šta bi u SZS učinili po pitanju izbornog praga ako bi došli na vlast? 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Posle preuzimana vlasti predstavnici opozicionog Saveza za Srbiju najavljuju ozbiljnu diskusiju o izbornom sistemu i zakonodavstvu u kojoj će se govoriti i o izbornom cenzusu, ali za naš list izbegavaju jasno da kažu hoće li se zalagati da izborni cenzus bude vraćen sa tri na pet odsto.

Smanjenje cenzusa, izmenom zakona u izbornoj godini, mimo demokratskih i evropskih pravila, ali koje predstavnici vlasti najavljuju kao meru koja će doprineti oživljavanju parlamenta i demokratije u njemu, jedna je od glavnih političkih tema o kojoj opozicija koja je proglasila bojkot nema reči hvale.

Istovremeno kao i da nema jasan stav o tome hoće li ova, kako kažu loša odluka vlasti, biti promenjena.

Jedino članica Predsedništva Stranke slobode i pravde Ana Stevanović za Danas kaže da veruje da do izmene cenzusa ipak neće doći, ali ako dođe, kaže da će se ona apsolutno zalagati za promenu te odluke plus i za uvođenje stepenastog cenzusa za koalicije.

– Verujem da je priča oko 3 odsto samo „koska“ koju vlast baca javnosti da bi skrenula pažnju sa sve brojnijih afera poput Krušika. Ohrabruje i što su Vladimir Bilčik i Tanja Fajon iskazali zabrinutost i konačno uvideli licemerje ali i paniku vlasti. Stoga, verujem da do izmene na 3 odsto neće doći uoči izbora – navodi Stevanović.

Predsednik demokrata Zoran Lutovac za naš list kaže da cenzus u SZS sada nije tema.

– Najava o smanjenju cenzusa neće uticati na našu odluku o bojkotu, jer mi nismo proglasili bojkot zbog cenzusa, nego zbog toga što nema elementarnih uslova za poštene i slobodne izbore. Kada bude tema, time ćemo se baviti na pravi način: pokrenuti temu u pravo vreme i na pravi način, organizovati stručnu i opštu javnu raspravu i doneti odluku u skladu sa javnim interesom – navodi Lutovac.

Tamara Milenković Kerković, potpredsednica Dveri, podseća da je ova stranka izrazito protiv uvođenja izbornog cenzusa od 3 odsto, pogotovu kada se on uvodi bez javne rasprave i nekoliko meseci pred izbore, a bez ispunjavanja i jednog uslova za poštene izbore i kontrolu njihove zakonitosti.

– Politički sistem u partokratski zarobljenoj državi, sa masivno korumpiranim i urušenim institucijama se spuštanjem cenzusa dodatno destabilizuje i omogućava kreacija kvaziopozicije. Spuštanje cenzusa u izbornoj godini je pokušaj korupcije opozicionih stranaka da pristanu na nametnute izborne uslove sa zatvorenim medijima. I sada i po padu vlasti oličene u SNS koruptivno-totalitarnim sistemu, SP Dveri će se principijelno zalagati za zabranu izmene izbornih uslova u izbornoj godini, a bićemo i nakon pada vlasti protiv bilo kakve promene cenzusa bez ostvarenja ostalih zahteva za fer i poštene izbore i slobodne medije – navodi Milenković Kerković.

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović navodi da je u Sporazumu s narodom i u 30 tačaka programa obećana reforma izbornog sistema kroz njegovu personalizaciju.

– U tom smislu predlog od tri procenata ne želimo ni da komentarišemo jer je donet u autokratskom stilu, bez rasprave, u nevreme kao politička manipulacija. Posle formiranja prelazne vlade analiziraćemo izborni sistem na svim nivoima i videti koji procenat cenzusa najviše odgovara tome da građani po imenu i prezimenu znaju za koga glasaju i ko im je odgovoran kao poslanik, odbornik ili gradonačelnik – objašnjava Veselinović za Danas.

I potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić za naš list kaže da da se ova partija zalaže za promenu izbornog sistema posle smene vlasti i da to podrazumeva široku javnu raspravu i sistemske promene, a ne parcijalna rešenja u cilju političke igre kojom se trenutno bavi aktuelni režim.

– Narodna stranka će se boriti za što veću demokratičnost i jednake uslove za sve političke aktere u Srbiji. A što se tiče visine izbornog praga, svakako je to tema za ozbiljnu analizu kojom ćemo se baviti u sklopu promene izbornog zakonodavstva – zaključuje Aleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari