Šta će biti sa građanima Srbije ako ostanu bez donacija i novca EU? 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ

Ne verujem da će odmah doći do kažnjavanja u bukvalnom smislu, ali već dugo vremena iz Brisela stižu sve jasnije poruke da je završena igra objašnjavanja zašto Srbija ne poštuje međunarodne standarde ljudskih prava, vladavine prava i zašto podržava one države koje krše ljudska prava – kaže za Danas Goran Miletić, direktor organizacije Civil rajt difenders.

Evropski parlament u Strazburu usvojio je danas rezoluciju da pristupni pregovori sa Srbijom treba da napreduju samo ukoliko Beograd podrži sankcije Rusiji i napravi znatan progres u reformama.

Takođe, evroposlanici su podržali i da fondovi EU za Srbiju budu uslovljeni na isti način.

– Čini mi se da je ranije bilo samo malo više strpljenja u nekim EU institucijama. Potpuno je pogrešno sada govoriti građanima kako su neke EU institucije nebitne, poput Evropskog parlamenta, kako ne postoji zajednički stav svih država članica oko Rusije, a on je prilično čvrst i jasan, ili igrati na kartu ličnih odnosa sa onima koji su oličenje kršenja ljudskih prava u Evropi danas – kaže Miletić.

Kako dodaje, tu misli na mađarskog premijera Viktora Orbana, turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, ali i Ilhmana Alijeva, predsednika Azerbejdžana, koji je danas u poseti Srbiji.

– Posledice nastavka ovakvog ponašanja Srbije se neće videti preko noći, ali će poverenje koje je već narušeno biti još gore, a novac će biti samo jedna od posledica – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari