"Rani izbori dvosekli mač, pa će baciti mamac za političko varanje": Šta će Vučić saopštiti u sredu? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Bez promene izbornih uslova, igra se na Vučićevom terenu, a opozicija se baca u kampanju u kojoj se međusobno ujeda, dok je atmosfera opasno naelektrisana protiv SNS, pa se teško može predvideti da li bi Vučić bio neugodno iznenađen uspesima opozicije. Zato će javnosti sredinom nedelje predsednik Srbije ponuditi mamac za političko varanje, smatraju sagovornici Danasa povodom Vučićevih najava da će u sredu saopštiti velike i važne vesti za građane.

Za sredu je dramatično najavljen susret sa premijerkom Anom Branabić koja je spremna da podnese ostavku na tu funkciju, a za četvrtak prisustvo predsednika na sednici Vlade na kojoj će, kao su preneli medji bliski režimu, biti donete „sudbinski važne odluke koje će odrediti budućnost zemlje“.

Kako se spekuliše, mogli bi biti raspisani neki od izbora, ili bi se možda išlo i na rekonstrukciju vlade. Mediji bliski vlasti prenose i da je Vučić na sastanku sa premijerkom i ostalim bliskim saradnicima rekao navodno da neće prepustiti vlast bez izbora.

Odgovor Vučića na masovan građanski i opozicioni protest „Srbija protiv nasilja“ je nuđenje razgovora i izbora, ali opozicija te predloge odbija i traži ispunjavanje svojih zahteva.

O tome šta će nam biti saopšteno, politikolog Mladen Mrdalj za Danas kaže da je u ovom trenutku Vučić u dilemi, jer su rani izbori dvosekli mač.

– Bez promene izbornih uslova, pre svega medijskih, igra se na njegovom terenu, a opozicija se baca u kampanju u kojoj se međusobno ujeda. Sa druge strane, atmosfera je opasno naelektrisana protiv SNS, pa se teško može predvideti da li bi Vučić bio neugodno iznenađen uspesima opozicije – objašnjava on.

Kako dodaje, uz to, lokalni izbori su tek sledeće godine, mada mu je u tom pogledu Beograd najopasniji.

– Ako razdvoji opšte od beogradskih, pa izađemo na skupštinske izbore na jesen, to će biti podbačaj za SNS na oba fronta. Očekujem da na vladi Vučić pozove opozicju na razgovore, posebno naglašavajući odgovornost prema rasplamsanoj krizi na Kosovu. Time bi bacio odgovornost na opoziciju – ukazuje Mrdalj.

Na konstatciju da ih je on već pozvao na razgovor, ali da je opoziciaj odbila, odgovara da će to početi da ponavlja i pokušati da poentira na njihovom odbijanju uz optužbe za Kosovo.

A politički analitičar Dragomir Anđelković za Danas kaže da Vučić samo traži način da produži svoju autokratsku vladavinu.

– Autoritarni vladari u bilo kojoj varijanti, od klasičnog čileanskog diktatora Pinočea do postmodernog slovačkog autokrate Mečijara, ili odlaze sa vlasti kad je njihov model vladavine nepopravljivo istrošen, ili ga na razne načine produžavaju varajući pa i zlostavljajući građane. Ali ništa stvarno ne menjaju na bolje. Otuda, i Vučić ništa ne može da menja u svom samodržačkom pristupu – kaže on.

Prema njegovim rečima, može da se pretvara da to namerava da radi, kako bi pokušao da u svoju igru uvuče nekoga iz opozicije, i posle ga istroši i politički eliminiše kao što je umnogome uradio, primera radi, sa Šapićem.

– Polazeći od toga treba shvatiti sve što Vučić sada priča o nacionalnom jedinstvu, izborima ili rekonstrukciji vlade – kao mamac za političko varanje. On samo traži način da dajući lažne ustupke još neko vreme produži svoju autokratsku vladavinu. Očito je uplašen zbog ogromnih narodnih protesta i sluti da njegov sistem može da se uruši, pa počinje da glumi izvesnu kooperativnost. Ali, važno je ponoviti, od nje nema ništa – navodi Anđelković.

S druge strane, dodaje, takvo ponašanje pokazuje da je Vučić svestan svoje slabosti.

– Stoga jedini recept za promene je istrajavanje u građanskim zahtevima. Tako se sistem ubrzano slama i otvara put za promene –

Dok politikolog Cvijetin Milivojević samtra da opozicija ne bi trebalo da učestvuje na vanrednim parlamentarnim izborima, za koje će, kako se najavljuje, odluka najverovatnije biti doneta u četvrtak.

On spremnost premijerke da podnese ostavku, kao i zakazivanje „istorijske sednice“ Vlade vidi kao nagoveštaj raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora.

– Međutim, ovog puta će se pitati i druga strana. Nema nijedne ozbiljne političke stranke u opoziciji koja traži vanredne parlamentarne izbore. Opozicija zahteva ispunjenje zahteva građana, pa tek onda dijalog s vlastima, dok Vučić napadno poziva na dijalog koji niko ne traži – kazao je Milivojević z aagenciju Beta.

Naglasio je da Vučić, kao i u prethodnih 11 godina, računa na eventualnu neslogu u opoziciji.

– Vučić smatra da bi raspisivanje izbora motivisalo neke opozicione političke grupacije da ‘progutaju udicu’ i da izađu na izbore misleći da će i pod njegovim uslovima preći cenzus. Dobro je što u ovom trenutku niko iz opozicionih stranaka i pokreta, levih i desnih, ne želi da izađe na izbore pod Vučićevim uslovima – ocenio je Milivojević.

Podsetimo, Vučić je rekao da ako opozicija hoće izbore u Beogradu, imaće izbore u Beogradu.

– Biće izbora u Beogradu, ali biće i nekih drugih izbora. I da im učinim još jednu uslugu, kažu da im je teško zbog smanjenja cenzusa, da kršim evropske norme. Evo možemo na pet odsto da vratimo, na sedam za koalicije, pa idemo pred građane Srbije – rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari