Šta će Vučiću megalomanski plan "Srbija 2027 - skok u budućnost" kad samo što je "najčistije dobio izbore"? 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Vučić nastavlja da ubeđuje građane da je spasilac Srbije, i radi toga plasira ono što ima za svrhu da se na osnovu lažne vere „ne lipše do zelene trave“. Da bi zadržao birače koji veruju njemu, Pinku i Informeru – konstantno mora biti u kampanji, a reaguje i na pritisak zbog izbornih nepravilnosti.

To kažu sagovornici Danasa koje smo pitali iz kojih političkih razloga je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću baš sada potreban megalomanski plan “Srbija 2027 – skok u budućnost” koji je predstavio u subotu, budući da su izbori, za koje kaže da ih je SNS ubedljivo i “najčistije moguće” dobio, gotovi a skorije nam ne sledi ni trka za novog predsednika.

Dušan Spasojević, profesor FPN, za Danas kaže da plan Srbija 2027. i subotnja promocija imaju dvostruku funkciju.

– Prva i kratkotrajna je da odgovore na pritisak oko izbornih neregularnosti i da probaju da promene trenutnu agendu, dok je srednjoročno reč o okviru za naredne lokalne izbore (zbog toga je plan imao dosta obećanja za gradove širom srbije) i stvaranju narativa kojim bi SNS da „zatvori“ period do kraja AV mandata – ukazuje Spasojević.

A politički analitičar Dragomir Anđelković konstatuje da nada umire poslednja.

– To dobro zna Vučić koji je vrhunski majstor u sferi zaljuđivanja i varanja građana. Svoj politički opstanak bazira na tuđoj lažnoj nadi. Svestan je da ako se argumentovano sagledaju stvari, standard građana Srbije ne da nije bolji već je i gori u poređenju sa vremenom pre nego što je došao na vlast – kaže on za Danas.

Šta je istina spram snage ubeđenja?

Prema njegovim rečima, Vučić propagandno stalno govori o rastu plata izraženih u evrima, što mnogi olako prihvataju i izvode pogrešne zaključke da im je bolje.

– A kako je neko rekao, šta je istina spram snage ubeđenja? Međutim, ako se pogleda paritet kupovne moći našeg naroda 2012. i danas, te napravi komparativna analiza sa njegovim kretanjima u regionu, vidi se da prosečan Srbin u poređenju sa Hrvatom ili Albancem živi gore nego pre deset godina. To je takozvano zaostajanje u napredovanju. Idemo napred ali sporije od drugih. Ali protivno onome što govore činjenice i stomaci građana, Vučić nastavlja da ih ubeđuje da je spasilac Srbije, i radi toga plasira ono što ima za svrhu da se na osnovu lažne vere „ne lipše do zelene trave“. A ona je sa njim izgledna koliko i odbranio Kosovo – objašnjava Anđelković.

Kako dodaje, radi svoje vlasti dao ga je onima koji su bez željenog uspeha pokušavali da nam ga otmu pre nego što je Vučić postao dominantan faktor u Srbiji i svoju autokratsku vlast platio kosovskom monetom.

– Isto tako i potencijalne razvojne šanse Srbije traći kako bi oligarhija koju predvodi mogla da isisa preostalu vitalnu energiju iz naše zemlje a onda je kao praznu ljušturu ostavi nekom drugom. Vučić planira da sve to završi do kraja 2027. u kontekstu pljačkaškog projekta EKSPO i druge faze Beograda na vodi, a onda da nađe način da ode sa vlasti i iz Srbije. Do tada trebaju mu „šarene laže“ za narod kakvu predstavlja njegov najnoviji PR plan o kome je govorio građanima – ukazuje Anđelković.

Dok profesor Univerziteta u Novom Sadu Bojan Pajtić smatra da Vučići plan Srbija 2027 mu treba zbog izbora u Beogradu, koji će, kako kaže, po svoj prilici, ipak morati biti ponovljeni.

– Dvanaest godina slušamo i gledamo lažna obećanja o kojekakvim fabrikama čipova, letećim automobilima i ekonomskim tigrovima. Čak je i biračima SNS jasno koliko javnih obećanja je ostalo na praznoj priči. Međutim, da bi zadržao birače koji veruju njemu, Pinku i Informeru – konstantno mora biti u kampanji. Bajkama skreće pažnju sa strašnog masovnog siromaštva, ogromnih deficita u vladavini prava i katastrofalnog međunarodnig položaja Srbije – navodi Pajtić za Danas.

Vučić je krenuo dalje

Istraživač Centra savremene politike Aleksandar Ivković je na društvenoj mreži Iks napisao da je funkcija prezentacije poruka da su izbori davno završeni i da se grabi dalje krupnim koracima, kao i da se pristalicama vlasti pruži motiv da nastave da je podržavaju (borba protiv zasićenja), impliciranjem da je to jedini način da se ispune predstavljeni ciljevi.

“Ovaj drugi cilj je bio i funkcija plana 2025. koji je predstavljen krajem 2019 (Orlić u letećem automobilu, Mirović u teleportu…), ali je to izgubilo političku relevantnost zbog pandemije i svega što je usledilo. Naravno, verovatno bi dugoročno bilo korisno za opoziciju da u jednom trenutku proba da predstavi alternativni plan, i to bi bilo politički logično”, napisao je Ivković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari