Rodoljub Šabićfoto FoNet Božana Pavlica

Advokat Rodoljub Šabić, povodom sinoćnog građanskog hapšenja SNS aktivista od strane stanara jedne voždovačke zgrade, navodi za Danas da izgleda da će za nadležne „biti prihvatljivo „objašnjenje“ da su lični podaci „prikupljeni na stranačkim skupovima i akcijama“ a nisu nezakonito dobijeni iz organa vlasti ili javnih preduzeća“.

Šabić objašnjava da „naš pravni poredak predviđa pravo građana da uhapse lice ili lica zatečena u izvršenju krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti“.

„O tome su odmah dužni da obaveste policiju ili da lica odvedu u najbližu policijsku stanicu i pri tom ne smeju povređivati ni ponižavati uhapšenog“, navodi on.

Govoreći o konkrretnoj situaciji kaže da su građani zadržali lica za koje smatraju da su u izvršenju nekog od krivičnih dela protiv izbornih prava odnosno neovlašćene obrade ličnih podata i sumnjaju da neovlašćeno koriste podatke dobijene iz baza podataka organa vlasti.

„Policija je uzela podatke svih aktera. To što nije privela „uhapšene“ ne znači automatski da je potpuno isključila postojanje krivičnog dela ali to što nije zadržala materijale sa podacima a pogotovo tvrdnje o srdačnom odnosu policajaca i aktivista SNS ukazuju na to. Sva je prilika da će za nadležne i ovaj put, bez ikakve provere, biti prihvatljivo „objašnjenje“ da su lični podaci „prikupljeni na stranačkim skupovima i akcijama“, a nisu nezakonito dobijeni iz organa vlasti ili javnih preduzeća“, smatra Šabić.

Bivši poverenik za informacije od javnog značaja napominje da, kako god bilo, ovaj događaj bi iole odgovorna vlast morala da shvati kao ozbiljno upozorenje.

„Veoma robusnu akciju aktivista SNS u kojoj organi vlasti ne vide nikakav problem i indirektno ili direktno je podržavaju mnogi građani, ne slučajno, doživljavaju kao uznemiravanje i sumnjaju da je u pitanju deo „izbornog inženjeringa“ sa fiktivnim prebivalištima. Ignorisanje tog problema moglo bi dovesti i do ozbiljniih incindenata sa mnogo težim posledicama“, poručuje Šabić.

Sinoć su stanari jedne voždovačke zgrade, u Beogradu, izvršili građansko hapšenje aktivista vladajuće Srpske napredne stranke koji su, po rečima jednog od stanara, Davora Kalajžića, nosili spiskove sa imenima i prezimenima, ali i brojevima telefona stanara. Na lice mesta došla je i policija, ali aktiviste SNS nisu priveli, te im nisu uzeli materijal, odnosno spiskove, napomenuo je Kalajžić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari