Šta je pokazala najnovija Vučićeva konferencija za štampu kad je reč o kosovskom pitanju? 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Uprkos potpisanim sporazumima, vlast iz Prištine nameće stvari na koje nema pravo, pre svega narodu na severu Kosova, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u današnjem obraćanju javnosti.

Situacija za naš narod na Kosovu i Metohiji je veoma komplikovana i složena, naveo je Vučić, koji, kako je rekao, misli da nikada Srbija nije bila u složenijoj situaciji nego danas.

„Doneli su odluku da nameću stvari na koje nemaju pravo, pre svega narodu na severu Kosova. Oni su poslali svoje jedinice sa 21 tonom goriva na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, sa željom da zaustave sve one koji imaju srpske lične karte. To treba da počne večeras u ponoć“, naglasio je Vučić.

Prema njegovim rečima, Albanci se pozivaju na Sporazum o slobodi kretanja, tačku tri, iz 2011. godine, prema kom obe države mogu da biraju koje će dokumente koristiti građani trećih država za prelazak administrativne granice.

„Neki bi rekli da to ne treba da stvara neki problem. Albanci su jedinstveni i pozivaju se na sporazum koji su potpisali Borko Stefanović i Edita Tahiri, iako je iz sporazuma nedvosmisleno jasno da se zabrana ne odnosi na Srbe sa severa KiM, već na one koji su u tranzitu“, rekao je predsednik Srbije.

Upravo zbog toga, Vučić kaže, taj sporazum ne bi trebalo da važi za građane sa severa Kosova.

Prema rečima psihologa Žarka Koraća, očigledno je da Aljbin Kurti koji ima smanjenu političku podršku na Kosovu, što su poslednji lokalni izbori na Kosovu pokazali, ide na princip simetrije – kako vi nama, tako mi vama.

– Ali poslednja konferencija za štampu Aleksandra Vučića, isto tako je pokazala da on nema nikakav odgovor na novouvedene mere kosovske vlade. Vučić je vikao, pokazivao neke fotografije koje treba da valjda dokumentuju progon Srba na Kosovu, spominjao rat i sukobe, jedino nije rekao jedinu razumnu stvar; da će ove periodske krize da se ponavljaju sve dok se ne dođe do nekog sveobuhvatnog sporazuma o odnosima Beograd – Priština – kaže Korać za Danas.

Uostalom, napominje on, Srpska lista je u parlamentu Kosova, zašto ona ne izađe sa nekim predlogom?

– Sve je ostavljeno lično Aleksandru Vučiću koji nikada nije izneo neki razumni plan rešenja kosovskog problema. I po mom mišljenju nema političke hrabrosti za to, čak ni posle reizbora za predsednika Srbije. Nerešeni problemi imaju tendenciju da postanu sve teži za rešavanje, a kriza na Kosovu eskalira. Kosovo uostalom služi u Srbiji uglavnom da bi se dobijali laki nacionalisticki glasovi na izborima, ne da bi se pokazala sposobnost zatvaranje problema koji Srbiju vuče na dno već punih dvadeset godina – ističe naš sagovornik.

Vučić je na današnjoj konferenciji za novinare istakao i da se “naredni problem tiče se tablica”.

Prema njegovim rečima, Srbija prihvata važenje kosovskih registarskih tablica, ali i da „Priština danas želi da kaže da ne postoje više KS tablice, jer kažu da su suverena država i zato ukidaju KS tablice”.

Dodao je da “možete da imate samo RKS tablice”, ali i da “ne možemo da dozvolimo KM tablice“.

„Mogu danas da zamolim Albance da se urazume i Srbe da ne nasedaju i ne učine ništa što dovodi do sukoba. Molim i predstavnike moćnih i velikih zemalja koje priznaju nezavisno Kosovo da malo vode računa o međunarodnom pravu i ne dozvole da njih štićenici izazovu sukob. To je moja molba, moja velika molba, ali odmah da kažem, predaje neće biti i pobediće Srbija, drznu li se da krenu u progon, maltretiranje i ubijanje Srba, Srbija će pobediti“, rekao je Vučić.

Kako je istakao, on moli i kumi za mir.

„Ako Albanci neće mir, Srbija će pobediti“, zaključio je Vučić.

Kurti: Nema mesta napetosti, nema mogućnosti za destabilizaciju

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da ne postoji mogućnost destabilizacije situacije na Kosovu zbog početka primene odluke o reciprocitetu sa Srbijom u vezi sa dokumentima, koje će kosovska strana početi da primenjuje od sutra.

„Na političkoj sceni ima mnogo političara i zvaničnika koji su lideri straha i zastrašivanja. Mir, demokratija, pravna država nemaju alternativu, pa želim, verujem i radim na tome da sutra sve prođe bez problema“, rekao je on na konferenciji za medije posle sednice Saveta bezbednosti Kosova.

Rekao je da će građanima Srbije koji ulaze na Kosovo biti dodata posebna deklaracija koja, dok borave na Kosovu, zamenjuje lična dokumenta

„Srbija već 11 godina postupa isto sa svakim građaninom Kosova kada pređe granicu i ode u Srbiju. Nema mesta napetosti, nema mogućnosti za destabilizaciju. Jer se radi nešto što je legitimno, legalno. Oni koji govore o nasilju, blokadama, destabilizaciji i tenzijama govore o sebi, a ne o nama“, rekao je Kurti.

Petar Petković je tu da bi Zvonko Veselinović vodio politiku

Suštinski ponovo prekinuti pregovori Prištine i Beograda pokazuju da bez snažnog pritiska EU i SAD nije moguće rešiti bar neke od otvorenih problema u odnosima – mišljenja je Žarko Korać.

On je komentarišući izjavu Petra Petkovića koji je naveo u osvrtu na tvrdnju Aljbina Kurtija da formiranje Zajednice srpskih opština nije u interesu srpskog naroda na Kosovu rekao da predstavlja vrhunac licemerja i cinizma.

Petković je naveo da Kurti odbija da formira ZSO „jer ne želi Srbe na Kosovu i Metohiji“.

„Da li je u interesu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji više od 200 etnički motivisanih incidenata, skrnavljenje srpskih grobova i crkava, institucionalno nasilje, jednostrani potezi vlasti u Prištini kojma je cilj destabilizacija prilika na terenu i izazivanje nove krize? Svega ovoga ne bi bilo da je formirana ZSO i to onako kako je dogovoreno Prvim briselskim sporazumom“, naveo je Petković.

– Na žalost, Petković nije ni malo relevantan učesnik tih pregovora i njegova funkcija je da daje “patriotske” izjave i vređa Albance da bi se Vučić i dalje prikazivao kao “jedini zaštitnik” Srba na Kosovu iako je do izbora novog patrijarha Porfirija to obično radila crkva. Nikada nisam od Petkovića čuo ni jedan suvisli predlog rešenja bilo čega što je problem u odnosima Prištine i Beograda i zaista mi nije jasno kako takvi ljudi uopšte od Vučića dobijaju funkciju direktora vladine kancelarije za Kosovo. Valjda da bi Zvonko Veselinović tamo vodio vladinu politiku – zaključuje Žarko Korać.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari