Šta nije video Bilčik, pa je progledao: Analiza N1 1foto Amir Hamzagić/ATAImages

To što je video Andreas Šider, nije video njegov kolega Vladimir Bilčik, izvestilac za Srbiju. I to mu nije prvi put da nešto ne vidi, piše N1.

„Glatko i bez problema“, tako je Vladimir Bilčik u ponedeljak opisao dan izbora.

„Glatko“ nije video grupno glasanje, dovođenje glasača, ubacivanje glasova po principu bugarskog voza, plaćanje glasova.

„Ako ima žalbi po pitanju kupovine glasova, navodnih neregularnosti i pitanja o procesu i rezultata time moraju da se bave nadležne institucije“, naveo je Bilčik.

„Izvinite gospodine Bilčik to recite u Slovačkoj, recite građanima EU i Slovačke koliko je dozvoljeno da se ukrade. Ako ukradete i jedan glas tamo, vi ste kompromitovali izborni proces“, rporučio je Sđan Milivojević iz Demokratske stranke.

A onda je Bilčik otišao iz Srbije i malo promenio svoj stav o izbornom procesu:

„Potpisujem i ono što je gospodin Borelj izjavio da smo zabrinuti zbog velikog broja žalbi i različitih neregularnosti koje su primećene i one moraju da budu istražene“, saopštio je Bilčik.

Dodaje Bilčik i mora da se obezbedi situacija u kojoj bi građani imali poverenje u rezultate.

Poverenje u njega nemaju u opoziciji.

„Jedino je Bilčik konstanta, on je nešto na šta ova vlast u svakom trenutku može da računa“, ukazuje član RIK-a, advokat Jovan Rajić.

Na Bilčika je ne tako davno računao i Telekom, kada su se sreli u Briselu i kada je predložio da se pominjanje ove kompanije izbaci iz izveštaja o Srbiji.

A pominjao se Telekom kao instrument vladajuće stranke da utiče na medijsko tržište i kao deo afera u Srbiji.

Još jedna stvar koju Bilčik nije video, baš onu za koju njegove kolege iz Evropskog parlamenta kažu da je uticalo da izbori ne budu fer.

„U medijima je dominirao predsednik i vladajuća stranka i to nije u skladu sa izbronim zakonima. Srbija nije Rusija, Kazahstan ili Mongolija već zemlja kandidat za članstvo u EU, i mi očekujemo ipak nešto drugo“, ocena je koju je dala evroposlanica Viola fon Kramon.

Ali te njegove kolege, Viola fon Kramon i Andreas Šider, su iz drugih političkih grupacija Evropskog parlamenta. Bilčik pripada Evropskoj narodnoj stranci čiji je član baš i Srpska napredna stranka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari