Šta o pobedi referendumske opcije „NE“ u Beogradu misli opozicija? 1Foto: Senad Župljanin

Pobedu referendumskog „NE“ u Beogradu opozicija vidi kao značajan indikator antirežimskog raspoloženja Beograđana, mogućih promena i rušenja režima SNS ali i kao pokazatelj da je samo tamo gde postoji delotvora kontrola izbornog procesa i brojanja glasova, moguće napraviti dobar rezultat i sačuvati izbornu volju građana.

Republička izborna komisija saopštila je juče da je u Beogradu obrađeno 99,67 glasačkih mesta, na kojima se o ustavnim promenama izjasnilo 432.920 građana. Izmene Ustava podržalo je 44,36 odsto građana, a protiv je bilo 54,8 odsto.

Radomir Lazović, član Malog veća pokreta Ne davimo Beograd, za Danas kaže da je pobeda „NE“ jasan pokazatelj da je promena u Beogradu moguća.

– Pokret Ne davimo Beograd je na to ukazivao i ranije, jer istraživanja koja imamo pokazuju da su opozicioni i režimski glasovi skoro izjednačeni. Uprkos tome, moramo da nadoknadimo loše izborne uslove i nedostatak medijskog prostora i zato je jako važno da se građani uključe u ovu borbu. Pokret je već obučio više od 1.000 prijavljenih kontrolora, a do izbora bićemo spremni da pokrijemo svako izborno mesto. Referendum nam je pokazao i važnost kontrole procesa jer je ovde nije uopšte bilo – naveo je on.

A predsednik DS Zoran Lutovac ukazuje i na potrebu povećanja izlaznosti.

– Iako je u pitanju referendum za ustavne promene u oblasti pravosuđa, veoma mala izlaznost i veliki broj onih koji su glasali protiv, to može da bude značajan indikator antirežimskog raspoloženja Beograđana. Međutim, da bi se to raspoloženje pretvorilo u pobedu na izborima potrebno je da svi pravi opozicioni akteri pokažu zrelost, ponude građanima ubedljivu alternativu, kao i da odgovorno i sinhronizovano deluju kako bi najmanje udvostručili izlaznost i obezbedili čuvare glasova koji će odbraniti tu pobedu – navodi Lutovac za Danas.

I generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović kaže da je kontrola procesa najbitnija.

– Rezultat na referendumu pokazao da ukoliko postoji “referendumska atmosfera” i jedinstvo da je moguće postići dobar rezultat. Međutim, referendum je pokazao i da je samo tamo gde postoji delotvora kontrola izbornog procesa, i kontrola brojanja glasova, moguće napraviti dobar rezultat i sačuvati izbornu volju građana – kaže on za naš list.

Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret, za naš list navodi da je referendum u Srbiji pokazao dve stvari.

– Nelegitimnost referendumskog procesa, bez pristupa medijima sa nacionalnom frekvencijom onih koji imaju stav suprotan i režimu i nisku izlaznost. To znači da je oko 18 % ljudi svojim glasom za odlučili da promene najviši pravni akt. Druga važna stvar je da je i u nedemokratskoj proceduri režim doživeo ozbiljan udarac. Rezultati u Beogradu i pored svih nepravilnost pokazuje ono što se već duže vremena zna – da će režim izgubiti Beograd i da je raspad SNS režima, te kule od karata počeo. To je pobeda građana i onih koji su bojkotovali referendum i onih koji su izašli. Tako će biti i u aprilu kada je pravi referendum i u Beogradu i u Srbiji. A pitanje će biti SNS ili Srbija – kaže on za Danas.

Predstavnici Stranke slobode i pravde nisu odgovarali na pitanje Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.