Šta očekuju opozicionari posle sastanaka sa čelnicima RTS-a i RTV-a 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

To što idemo u Javni servis – Radio-televiziju Srbije i Radio-televiziju Vojvodine – da razgovaramo o uvođenju kritičkog mišljenja, dakle, ne samo veće prisutnosti opozicionih stranaka, uoči predstojećih izbora, govori nam da kritičkog mišljenja na Javnom servisu nema. Istovremeno, to što idemo na razgovore ne znači ni da su urednici to zaslužili.

Samo pokušavamo da pribegnemo drugim metodama od onih koji su se kroz istoriju u više navrata dogodili. Vidite, kada sledeći put budem ušao u RTS, recimo, kao što je to bio slučaj tokom demonstracija prošle godine, ja ću to da uradim da bih tamo i ostao – tvrdi za Danas Konstantin Samofalov, funkcioner Socijaldemokratske stranke, koji je, nakon razgovora sa glavnim urednikom RTS, zajedno sa drugim predstavnicima opozicije, pre dva dana, bio i na razgovoru sa glavnim urednikom RTV.

Upitan kako su glavni urednici RTS i RTV tokom razgovora reagovali, sagovornik Danasa kaže da je glavni urednik RTV bio dosta konkretniji kada je reč o promenama koje su zahtevane (otvaranje za kritičko mišljenje), dok je glavni urednik RTS, u tom smislu, bio suzdražniji.

Obojica su, napominje Samofalov, istakli da će učiniti sve što mogu da izađu u susret zahtevima predstavnika opozicije.

Samofalov napominje i da je evidentno da na RTS moraju da budu uvedene dodatne debatne emisije, jer postoji trenutno samo jedna, dok to na RTV nije slučaj.

Kako dodaje, na njima je kako će to tehnički i uređivački da reše, odnosno da to nije posao opozicije.

Na sastanku sa glavnim urednikom RTV bio je prisutan i Miloš Tubić, šef Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Srbije, koji je za naš list više puta ponovio da se ova televizija, tri nedelje pre prethodnih izbora, 21. juna, prema njegovoj partiji ponašala korektno.

Kako Tubić kaže za Danas, da ima uverenje da će to biti slučaj i uoči predstojećih izbora, on uopšte ne bi ni išao na ovaj sastanak.

– Opozicioni predstavnici koji su bili na sastanku u RTV načelno su se dogovorili da se zahteva da se u okviru postejećeg programa poveća prostor i prisustvo opozicionih stranaka, ali i da se neke emisije razdrmaju i da, primera radi, u Stranačkoj hronici više ne bude samo suvoparno čitanje stranačkih saopštenja već da se posete stranačke prostorije, da se postavi poneko potpitanje u vezi sa temom… Glavni urednik nam je rekao da ima tehničkih mogućnosti za ostvarenje naših zahteva, među kojima je i uvođenje kritičkog mišljenja ne samo obezbeđivanje većeg prostora za opoziciju već stručnjake i one koji kritički misle – kaže Miloš Tubić.

– Dogovor koji smo postigli u RTV je da se pre Nove godine ponovo sastanemo kako bi nam čelnici izneli šta su u stanju da učine u odnosu na naše zahteve, nakon čega bi krenuli odmah u primenu dogovora. To znači da bismo vrlo brzo, već posle Nove godine, imali promenu stava prema kritičkom mišljenju od strane ove televizije – dodaje Miloš Tubić.

Prema rečima Arisa Movsesijana, predsednika Nove stranke, koji je prisustvovao na oba sastanka, evidentna je razlika u pristupu problemu od strane čelnika RTS i RTV, u smislu konkretizacije izlaganja plana o eventualnim promenama.

„Evidentno je da oni znaju šta su problemi i to je olakšalo situaciju. Kada smo utvrdili i saglasili da u parlamentu više nema opozicije i da nema više izveštavanja ni u tom smislu, lako smo prešli na neophodnost promene na Javnom servisu. RTV je dao jasne rokove, dakle, sedam dana pre Nove godine da se opet sastanemo, a potom da im damo rok od desetak dana za primenu dogovorenog. RTS nije bio tako precizan“, navodi Movesesijan za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari