Šta poseta premijera Španije znači za Srbiju? 1Foto: EPA-EFE/JAVIER LIZON

Španski premijer Pedro Sančez dolazi sutra u dvodnevnu posetu Srbiji kojom počinje turneju po Zapadnom Balkanu, tokom koje bi trebalo da donese nešto optimističnije poruke po pitanju proširenja EU i perspektive za članstvo u odnosu na utiske sa poslednjeg samita lidera EU sa liderima regiona.

Predsednik Vlade Kraljevine Španije u Beogradu će boraviti 29. i 30. jula gde bi trebalo da se sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kako je najavljeno iz kabineta Vučića.

Španski mediji pisali su da Sančez 29. jula kreće na četvorodnevnu turneju po Zapadnom Balkanu sa ciljem da „ponovo aktivira, oživi i revitalizuje proces proširenja“ EU na taj region.

Za ponovno oživljavanje ovog procesa, Sančez se založio i na poslednjem sastanku lidera EU, krajem juna u Briselu, kada se odigrao i samit Zapadni Balkan, sa koga su sve zemlje regiona otišle „praznih ruku“.

U stranim medijima piše se da će poseta Sančesa biti pokušaj da se regionu ulije nada da proces proširenja nije potpuno obustavljen od kada je sav fokus napora EU prebačen na Ukrajinu.

Posebno važnom smatra se poseta prvog čoveka Vlade Španije Beogradu zbog stava Španije o nezavisnosti Kosova, odnosno činjenice da je Španija jedna od pet država koje ne priznaju nezavisnost Kosova, i najveća i najuticajnija među njima. Sančez bi u Beogradu mogao da iznese nešto drugačije stavove od onih koje je zauzeo Evropski parlament kada je usvojio rezoluciju o Srbiji u kojoj se zahteva potpisivanje sporazuma sa Kosovom koji bi bio zasnovan na „međusobnom priznanju“.

Među zemljama koje se nisu slagale sa ovakvom formulacijom i stavom bila je i Španija, koja je jedna od zemalja koja ima najviše interesa za očuvanje granica u postojećim formatima, s ozbirom na separatističke tendencije na njenoj teritoriji i česte zahteve za preispitivanjem statusa Katalonije i Baskije.

Ipak, Srbija je do sada propuštala priliku da na temelju ovih zajedničkih stavova gradi bolje odnose sa Španijom, kao i drugim zemljama koje ne priznaju nezavisnost Kosova, ukazuje Nemanja Štiplija, urednik portala Juropian vestern balkans (EWB).

– Žalosno je što Srbija ne gradi jače odnose sa zemljama kao što je Španija. Kada već postoji njihova podrška oko pitanja Kosova, trebalo da se više angažujemo da se ta podrška proširi i na pitanje evrointegracija i vidimo koliko oni mogu da nam pomognu, bez obzira na to što oni stav o Kosovu zasnivaju na unutrašnjim problemima iz svoje zemlje – kaže Štiplija.

On dodaje da je aktuelni premijer Španije Pedro Sančez čovek koji dolazi iz Španske socijalističke radničke partije, koja je po svojim stavovima u Srbiji bliža sestrinskoj Demokratskoj stranci, te bi bilo zanimljivo videti da li će se Sančes možda sastati i sa nekim iz DS.

– Radi se o levičarskoj partiji koja je vrlo progresivna, oni su legalizovali LGBT brakove u Španiji, pa će biti zanimljivo da li će i kakve stavove izneti tokom posete Balkanu – naveo je Štiplija.

Od 29. jula do 1. avgusta Sančez će posetiti Beograd, Sarajevo i Mostar, Podgoricu i Tiranu, kako prenose mediji, a u Srbiji će boraviti 29. i 30. jula, kako je najavljeno iz pres službe predsednika Srbije. Raspored aktivnosti i sastanaka još uvek nije poznat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari