"Šta se to promenilo kod SNS kad usvajaju naše ideje": Opozicija o najavi gradonačelnika Beograda o besplatnim vrtićima i udžbenicima za decu 1foto FoNet/Beoinfo

Predstavnici dela opozicije u Skupštini grada Beograda podržavaju najavu gradonačelnika glavnog grada, Aleksandra Šapića, o besplatnim vrtićima i udžbenicima za svu decu i pitaju se zašto se ta ideja tek sad usvaja budući da se oni zalažu za to već godinama. Međutim, upozoravaju da se realizaciji te ideje mora prići ozbiljno ali i da smo sa Šapićem i ovom vlašću navikli na neispunjavanje obećanog i populizam.

Filip Tatalović, predsednik odborničke grupe DS u Skupštini grada, za Danas kaže da u ovoj partiji pozdravljaju najavu jer je to nešto za šta se DS zalaže već godinama.

– Kamo sreće da nas SNS vlast češće sluša. Međutim, đavo je obično u detaljima i sada treba videti kako će se raditi nabavka udžbenika da ne bude kao sa vaučerima da na kraju ispadne da gradonačelnik preko građana čašćava svoje prijatelje i sponzore. Pošto su izgleda pičeli da slušaju naše dobre ideje evo im još jedna: ako grad želi zaista da postupa odgovorno neka odmah pozovu profesora Kavčića i dogovore štampanje njegovih besplatnih udžbenika, tako ćemo biti sigurni da novac neće zalutati a trošak za grad će biti zanemariv – navodi on.

Tatalović navodi i primer, da je za narednu sednicu svaki odbornik je dobio odštampanih 5.708 stranica materijala.

– Za 110 odbornika to je preko 620.000 stranica. Dakle da je grad poslovao domaćinski odbornici bi već danas imali ekektronske materijale a umesto toga su mogli da odštampaju preko 6.000 udžbenika za đake. Da ne spominjemo mogućnost da deca koriste elektronske udžbenike u kada je grad već kupio 67.000 tableta – ukazuje Tatalović.

I Natalija Stojmenović iz pokreta Ne davimo Beograd podseća da ovaj pokret godinama govori kako vrtići mogu da budu besplatni i da su predstavili taj plan koji se napokon usvaja.

– Ono što je jasno je da je ovaj budžet mogao da bude veći i mi ćemo to pokazati ali i da budžetom nije predloženo ništa što rešava tri velike krize u gradu: pitanje kirija, zagađenosti i hladnih domova. Pored toga ponudićemo rešenje za jeftiniji ili potpuni besplatni gradski prevoz. Iako smo budžet dobili posle obraćanja gradonačelnika u kojem je najavio mere koje su donete bez javne rasprave već na prvi pogled se u budžezu ne vidi je vraćanje novca građanima za grejanje, a za udžbenike je veliko pitanje od koga će biti uzeti udžbenici, zašto škole nisu vlasnici prava na udžbenike jer smo videli kako je to prošlo sa vaučerima – kaže ona za Danas.

A Miloš Pavlović, predsednik odborničke grupe Narodne stranke u gradskom parlamentu, takođe ukazuje na to da se NS zalagala da udžbenici za osnovce i srednjoškolce budu besplatni.

– Pitanje koje se ovde postavlja jeste zašto je ova odluka doneta tek sada? Pta se to promenilo pa je vladajuća koalicija u Beogradu napravila ovakav zaokret po ovako važnom pitanju? Očigledno je u pitanju odluka koja je posledica rejtinga vladajuće stranke u Beogradu. Do sada je bilo važnije da se obezbedi novac za nepotrebne investicije poput jarbola, gondole i slično – navodi on za Danas.

Dok Vladimir Pajić, zamenik predsedniak odborniček grupe Ujedinjeni, skreće pažnju da smo sa Šapićem i ovom vlašću navikli na neispunjavanje obećanog i populizam.

– Ukoliko do toga ipak dođe onda će to biti jako dobra vest. Ostaje pitanje zašto se na ovakve mere čekalo ovoliko dugo. Pored toga, učenički dom na Zvezdari nema grejanje u sred decembra. To se hitno mora rešiti. Nadolazeća rasprava o budžetu biće usmerena upravo na ta pitanja jer je Pokretu slobodnih građana je obrazovanje prioritet – zaključuje ona za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari