Stav Ališe Kerns je lični, a ne zvanični 1Foto: Printscreen Youtube/Alicia Kearns

Delegacija Parlamenta Velike Britanije danas je na sastanku sa predsednikom Skupštine Srbije Vladimirom Orlićem poručila da izjava britanske poslanice Ališe Kerns o švercu oružje iz Srbije na Kosovo, u koji je umešana Srpska pravoslavna crkva (SPC), predstavlja njen lični stav, a ne stav britanskog parlamenta ili vlade.

Orlić je na sastanku ukazao na oštre reakcije i opravdanu ogorčenost javnosti u Srbiji zbog teških optužbi koje je, na račun SPC i zdravstvenog sistema na Kosovu, nedavno iznela predsedavajuća Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališa Kerns.

„Njene reči je odmah demantovao Kfor. Važno je da tako flagrantnih primera neodgovornosti ne bude, a da, kada do njih dođe, dobiju jasnu osudu“, rekao je Orlić, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Ališa Kerns je 4. jula u britanskom parlamentu izjavila da se iz Srbije švercuje oružje na Kosovo vozilima Hitne pomoći, te da se „skladišti“ u prostorijama SPC.

Na sastanku sa Orlićem britanski parlamentarci su naveli da izjava Ališe Kerns oslikava isključivo njen lični stav, nikako zvanični stav Parlamenta ili Vlade Velike Britanije.

Naglasili su da u Srbiju dolaze kako bi radili na jačanju veza sa Srbijom, njenoj promociji u Velikoj Britaniji, kao i promociji sveobuhvatne saradnje i prijateljstva.

Orlić je govorio i o teškoj situaciji na Kosovu i podsetio da „režim u Prištini sprečava da Srbi dobiju hranu i lekove, te da svakodnevno povlači opasne poteze sa namerom da izazove otvoreni sukob“.

Britanski parlamentarci su poručili da prate dešavanja u regionu, te da će Ujedinjeno Kraljevstvo ostati posvećeno očuvanju mira i stabilnosti u ovom delu Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari