Stavovi kosovskih Albanaca podložni promenama 1Foto: FoNet/ Kabinet predsednika

Platforma kosovskih Albanaca za nastavak pregovora sa Srbijom polazi sa maksimalističkih pozicija, jer im ostavlja mogućnost za ustupke tokom pregovora, do kojih će sigurno doći, kako bi obe strane bile u iole povoljnoj poziciji na kraju procesa.

To kažu za Danas nezvanično predstavnici diplomatskih krugova, komentarišući prekjučerašnje usvajanje prištinske platforme za nastavak dijaloga sa Beogradom, koja je izazvala burna reagovanja srpskih zvaničnika, a tim povodom juče je srpski predsednik Aleksandar Vučić održao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Prema nezvaničnim tvrdnjama diplomata, „ma koliko tvrdokorno izgledali stavovi Prištine sadržani u usvojenom dokumentu, uključujući insistiranje da se Kosovo ne može deliti, sve je podložno promenama“.

„Ako Sjedinjene Države, ključni saveznik kosovskih Albanaca, izvrše pritisak na Prištinu, ona će ublažiti stav i na kraju će biti moguće kompromisno rešenje za Kosovo, ma kako se to sada nemogućim činilo“, navode naši sagovornici.

Portparolka EU Maja Kocijančić izjavila je juče za Tanjug na pitanje o platformi Prištine da EU kao posrednik u pregovorima Beograda i Prištine „ne komentariše individualne pozicije strana u dijalogu“, naglasivši da se samo kroz pregovore može doći do konačnog sporazuma.

Kako je preneo RTS, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je juče tokom posete Belegišu kazao da su kosovski Albanci „pokazali da nikad nisu ni želeli dijalog i da ga ni u budućnosti neće želeti“.

– Naš odgovor će biti odlučan, ozbiljan i čvrst. Sačuvaćemo i Srbiju i srpske interese… Nismo se uplašili ni njihovih pretnji, ni njihovih pomagača… Mir i kompromis je cilj, ali neću prihvatiti ucene i pritiske koji znače odustajanje od naših nacionalnih interesa zato što bi se to nekome u svetu svidelo… Zaštitićemo interese i našeg naroda i interese Srbije na KiM… To ćemo da uradimo na najpametniji način i dalje ostavljajući vrata otvorenim za mogući dijalog u budućnosti, ali pre toga neki drugi ljudi moraju da se uozbilje“, naglasio je predsednik.

Prema izveštaju agencije FoNet, premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da je pregovaračka platforma Prištine „bez ikakve sumnje treći i završni udarac dijalogu, to je dokument protiv bilo kakvog kompromisa i dijaloga, suprotan zdravom razumu, a reakcija Srbije biće odmerena i u interesu naših građana“.

Ona je najavila da će „najuži“ državni vrh novonastalu situaciju razmotriti u nedelju sa patrijarhom Irinejom i Sinodom SPC. Sednici Saveta za nacionalnu bezbednost prisustvovali su i ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović, načelnik Generalštaba Milan Mojsilović i direktor Bezbednosnoinformativne agencije Bratislav Gašić.

Predstavnici srpske vlasti nisu juče želeli da za naš list odgovore na pitanje kakva će to biti reakcija zvaničnog Beograda na potez Prištine, i da li će zatražiti održavanje sednice Saveta bezbednosti UN.

Bez ZSO

Platforma kosovskih Albanaca predviđa recipročno priznanje Kosova i Srbije unutar postojećih granica, poštovanje prava albanske zajednice u Srbiji, rešavanje svih otvorenih pitanja sa Srbijom, kao i ukidanje Rezolucije SB UN 1244. Kako je Danas ranije pisao, taj dokument ne predviđa formiranje zajednice srpskih opština. Podsetimo, pojedine diplomate su nedavno za naš list navele da je „ZSO na čekanju jer je Ustavni sud Kosova proglasio odluku o njenom formiranju neustavnom“, te da je „veliki problem napravio bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić kad je rekao da će to biti nova Republika Srpska, i time stvorio otpor zajednici srpskih opština kod kosovskih Albanaca i na Zapadu“.

Registrovana „Trepča“ kao akcionarsko društvo

U Kosovskoj agenciji za registraciju preduzeće „Trepča“ registrovano je kao akcionarsko društvo, preneo je juče RTS. Time je, prema ranije usvojenom Statutu te kompanije, Kosovo postalo vlasnik 80 odsto, a zaposleni 20 odsto akcija tog kombinata. Kosovski ministar za ekonomski razvoj Valdrin LJuka je potvrdio tu informaciju i ocenio da je to „istorijski trenutak“ zato što su zaposleni postali vlasnici dela tog preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari