U istrazi o ubistvu braće Bitići napravljen je značajan napredak i sada imamo neke nove dokaze, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i dodao da očekuje da će taj slučaj biti rasvetljen.

Kako su preneli mediji, on je precizirao da novi dokazi ukazuju da je bilo još osoba na mestu gde je izvršen zločin kao i da su ti dokazi proistekli iz baza mobilne telefonije i listinga telefona.


„Prvi deo istrage je urađen veoma loše i promašeni su i propušteni neki krucijalni dokazi. Mi danas imamo neke nove dokaze“, rekao je Stefanović elektronskim medijima. Dodao je i da nije urađeno veštačenje naoružanja koje je bilo 1999. godine u upotrebi kod nekih od osumnjičenih, ali da je MUP došao u posed tog naoružanja i da se veštačenja rade.

„Uz nekoliko drugih materijalnih dokaza… mislim da smo napravili značajniji napredak nego što je bilo urađeno do sada i ja se nadam da ćemo i ovo ubistvo rasvetliti“, naveo je Stefanović.

Podsetimo, nedavno je premijer Aleksandar Vučić, govoreći o poseti Vašingtonu, rekao da odnose Srbije i Amerike opterećuje slučaj braće Bitići. Nedugo nakon toga Danas je objavio izjavu brata ubijenih Fatosa Bitićija, koji je predočio javnosti da je urednik B92 Veran Matić pokrenuo inicijativu da se formira nezavisna komisija koja bi istražila slučaj. Matić se pozvao na uspeh komisije za ubistva novinara, zahvaljujući čijem radu je upravo počelo suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije. Međutim, deo javnosti, uključujući i bivšu direktorku Fonda za humanitarno pravo Natašu Kandić, smatra da ratne zločine mogu da razreše samo pravosuđa zemalja o kojima je reč, te da nezavisna tela nemaju za to dovoljno ingerencija. Fatos Bitići je u intervjuu za Danas pozvao premijera Vučića i da prestane da štiti odgovorne za ubistvo njegove braće 1999.

Podsetimo, Specijalni sud u Beogradu je oslobodio dvojicu srpskih policajaca Sretena Popovića i Miloša Stojanovića optužbi da su pomagali u ubistvu braće Bitići 1999. u Petrovom Selu, nakon više ponovljenih suđenja. Prema navodima optužnice, Sreten Popović zvani Pop iz Niša u toku 1999. kao komandir izviđačko-diverzantskog voda Operativno poternih grupa, koje su formacijski pripadale 124. interventnoj brigadi PJP, naredio je 8. jula 1999. Stojanoviću da uhapsi braću Bitići, posle izdržane kazne zbog ilegalnog ulaska u SR Jugoslaviju iz Albanije. Bitići, koji su imali američko državljanstvo i bili pripadnici takozvane Atlantske brigade OVK, prethodno su došli na Kosovo s namerom da se bore u OVK. Dok su napuštali zatvor u Prokuplju, Stojanović ih je uhapsio i sproveo do Nastavnog centra MUP-a Srbije u Petrovom Selu gde ih je zatvorio. Sutradan, 9. jula, u kasnim večernjim satima predao ih je pripadnicima MUP-a Srbije. Utvrđeno je da su braća Bitići ubijeni metkom u potiljak, a njihovi posmrtni ostaci nađeni su 2001. u masovnoj grobnici u Petrovom Selu. Prvo suđenje u predmetu „Braća Bitići“ počelo je 13. novembra 2006. godine. Tokom postupka saslušano je 105 svedoka. U ponovljenim suđenjima, ročištima je po pravilu prisustvovao predstavnik ambasade SAD u Beogradu.

Pripremljena rezolucija

„Premijer treba da objasni ko blokira rasvetljavanje slučaja, zašto je tabu tema Goran Radosavljević Guri, koji je rukovodio centrom u Petrovom Selu, u kojem su nađene dve masovne grobnice, u jednoj i tela brace Bitići. Ostao je nedorečen, a u Vašingtonu će morati da odgovori na pitanja kongresmena koji su pripremili rezoluciju kojom traže pravdu za porodicu Bitići“, izjavila je nedavno Nataša Kandić za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari