Stefanović sa Eskobarom o jačanju saradnje SAD i Srbije u oblasti odbrane 1Foto: FoNet/ Milica Vuckovic

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar saglasili su se tokom današnjeg sastanka u Beogradu da dpobru saradnju SAD i Srbije u oblasti odbrane treba nastaviti i jačati.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, Stefanović je ocenio  da saradnja dve zemlje u oblasti odbrane ima uzlazni trend, posebno u vojno-vojnoj oblasti, i istakao da zajedničke vežbe podižu nivo operativnih sposobnosti dve vojske.

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan naveo je da strateški dijalog Srbije i SAD predstavlja značajan doprinos unapređenju odnosa dve zemlje, ali da ima svakako pozitivan uticaj i na odnose na Zapadnom Balkanu.

Eskobar je, navodi se u sopštenju, izrazio podršku inicijativi Otvoreni Balkan ocenjujući je kao važan doprinos napretku regiona.

Stefanović je naveo da ta inicijativa predstavlja veoma značajan iskorak u jačanju međusobnog razumevanja i uvažavanja u regionu i ostavlja po strani različitosti, dok istovremeno ubrzava ekonomski razvoj i stvaranje boljih uslova za život građana.

Stefanović i Eskobar su se saglasili da samo ekonomski razvoj i stabilnost mogu da dovedu do napretka celog regiona, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari