Stefanović: Srbija ostaje vojno neutralna i opredeljena za punopravno članstvo u EU 1Foto: FoNet/MOD Srbije

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je danas da kada se opredelite za vojnu neutralnost, nezavisnost i da sami donosite svoje odluke, uvek se to nekome neće sviđati, ali da kako je naveo „naš posao nije da se dopadamo nekome, već da čuvamo Srbiju i interese našeg naroda“.

Obraćajući se  polaznicima 11. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane i 65. klase Generalštabnog usavršavanja, ministar je podsetio da se globalna politička i bezbednosna situacija menja brže nego ikada i da u svetu, pa gotove sve aktuelne teme postaju od velikog značaja i za odbranu.

„Globalno promene, od migracija, klimatskih promena do nejednakosti u socijalnom smislu, svakako će i ubuduće biti značajan faktor koji će uticati na raspodelu resursa“, naveo je Stefanović.

Ministar odbrane je ponovio da je strateško spoljnopolitičko opredeljenje Srbije punopravno članstvo u EU.

„Ona se, trenutno, suočava sa nizom bezbednosnih pretnji i svesni smo da nije na svaku od tih pretnji uvek adekvatno odgovarala, počev od migrantske krize, preko krize izazvane kovid virusom do naravno sukoba između Ruske Federacije i Ukrajine. Svaka od tih velikih kriza otkrivala je određene pukotine u odgovoru koje je Evropska unija kao celina davala, gde su, faktički, države članice imale drugačije poglede i neretko se različitim intenzitetom opredeljivale da ti odgovori budu onakvi kakve predlaže sama Evropska unija“, rekao je ministar.

Kao stratešku prednost  Srbije izdvojio je odbrambenu industriju koja ima dovoljan resurs da adekvatno modernizuje, remontuje, opremi, proizvede sve ono što je potrebno da nivo sposobnosti Vojske Srbije bude na zavidnom nivou.

Kada je reč o regionalnim pitanjima, Stefanović je konstatovao da je opredeljenost svih država regiona za put evrointegracija otvorila prostor za nove oblike saradnje, poput „Otvorenog Balkana“.

Kako je navedeno u saopštenju, on je istakao da je naša zemlja vojno neutralna i da to podrazumeva da Srbija neće ni danas, niti u budućnosti ulaziti u vojne saveze sa drugima, ali da to ne isključuje saradnju, niti znači političku neutralnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari