Stejt department: Eskobar i Lajčak iduće nedelje u Prištini i Beogradu 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Specijalni predstavnik američkog Stejt departmenta Gabrijel Eskobar i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak zajedno će naredne sedmice posetiti Prištinu i Beograd kako bi ohrabrili tamošnje lidere da nastave dijalog o normalizaciji odnosa i sprovođenje reformi na evropskom putu.

Eskobar će se pridružiti Lajčaku „u Briselu, Prištini i Beogradu od 30. januara do 4. februara kako bi ohrabrili lidere da normalizuju odnose kroz Dijalog uz posredovanje EU i da sprovedu reforme na putu integracije u EU“, obavljeno je na Tviteru Biro za evropska i evroazijska pitanja Stejt departmenta.

Američka ambsada u Beogradu saopštila je da će poseta uključivati sastanke sa vladinim i poslovnim liderima, civilnim društvom i predstavnicima različitih političkih grupacija u Srbiji.

Evropa će biti sigurnija, prosperitetnija i ujedinjena sa napretkom na Zapadnom Balkanu, objavila je ambasada na Tviteru uz „toplu dobrodošlicu u Srbiju“ specijalnom predstavniku Eskobaru.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je juče u Briselu da Lajčak i Eskobar iduće sedmice zajedno putuju na Kosovo i u Srbiju s ciljem da se na sastancima s tamošnjim političkim vođama poradi na tome da se Dijalog nastavi.

Borel je posle sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija naglasio da „pozdravlja spremnost Srbije da se angažuje u Dijalogu“, dok je upozorio da vlasti u Prištini „u ovom trenutku pokazuju znatnu uzdržanost da se sedne za pregovarački sto“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari