Stevan Vlajić: Jasno je da nam vlast ponovo nešto “podvaljuje” 1Stevan Vlajić, Foto: Lična arhiva

Pitanje referenduma je toliko netransparentno da ne možemo sa sigurnošću tvrditi šta je to tačno uspeh za vladajuću koaliciju. A da bi referendum uticao na ishod aprilskih izbora neophodno je apsolutno opoziciono jedinstvo po pitanju glasanja za opciju “NE”, ali sve opozicione političke organizacije nisu shvatile važnost i potencijal glasanja 16. aprila, kaže za Danas politikolog Stevan Vlajić. 

*Šta će biti uspeh na referendumu za vlast, a šta za opoziciju?

– Pitanje referenduma je toliko netransparentno da ne možemo sa sigurnošću tvrditi šta je to tačno uspeh za vladajuću koaliciju. Očigledno je bilo da žele da iskoriste dvotrećinsku većinu u parlamentu i odsustvo cenzusa na referendumskom glasanju kako bi ostvarili svoje ciljeve, ali kako je pitanje na referendumu (“Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije”) toliko neprecizno, ostaje nejasno da li će se ustavne promene odnositi samo na pravosuđe ili su strahovi određenih političkih organizacija opravdani – da će se novim Ustavom izmeniti i druge tačke važne za funkcionisanje države i društva. Bilo kako bilo, javne rasprave nije bilo, referendum se provlači ispod žita i jasno je da nam vlast ponovo nešto “podvaljuje”. Sa druge strane, ukoliko bi nekim slučajem “NE” odnelo pobedu na referendumu, opozicija bi dobila značajnu moralnu injekciju pred izbore, ali bi i odbranila sadašnji Ustav, koji je daleko od savršenog, ali makar znamo šta u njemu piše.

*Da li referendum može da preokrene ishod aprilskih izbora, na koji način i zašto?

– Da bi referendum zaista uticao na ishod aprilskih izbora neophodno je apsolutno opoziciono jedinstvo po pitanju glasanja za opciju “NE”, relevantne kontrole koja bi mogla da bude dobra pokazna vežba za zajedničke i jake izborne štabove u aprilu. Čini se da ne postoji apsolutno, ali da postoji određeno jedinstvo. Žao mi je što sve opozicione političke organizacije nisu shvatile važnost i potencijal glasanja koje će se održati 16. januara, ali šta je – tu je, ostaje nam da iz sadašnje konstelacije izvučemo maksimum.

*Očekujete li da se referendum održi i na Kosovu i šta znači odluka kosovskog premijera Kurtija da se ne sprovede?

– Ne očekujem. Sa jedne strane, srpske vlasti ne žele da dižu veliku prašinu održavanjem referenduma, a na njegov ishod neće uticati glasovi par desetina hiljada Srba sa Kosova, dakle, SNS će ovog puta moći i bez njih. Sa druge strane, Kurti igra za svoje “domaće tržište”, želeći da se pokaže kao neko ko ima monopol legitimne upotrebe fizičke sile na prostoru Kosova, ali i da sopstvenim biračima dokazuje suverenitet i terirorijalni integritet Kosova. Održavanje i pomaganje “srpskog” referenduma svakako ne ide u prilog ovom narativu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari