Vladimir Štimac u otvorenom pismu Šapiću: Da li se sećaš šta znači fer plej? Beograd je linija koju ti nećemo dati da pređeš 1foto: (BETAPHOTO/BEOINFO/MIODRAG TODOROVIĆ); Antonio Ahel/ATAImages

Kandidat za odbornika u Skupštini grada Beograda sa liste koalicije NADA (Novi DSS i POKS) i bivši košarkaški reprezentativac Vladimir Štimac obratio se otvorenim pismom predsedniku privremenog organa Beograda Aleksandru Šapiću, koji je i kandidat SNS za gradonačelnika.

„Aleksandre Šapiću,
(oprosti imam dilemu kako da te oslovim: kolega? to izgleda više nismo; gospodine? ne daješ nam to pravo svojim ponašanjem; poštovani? moje poštovanje si nažalost izgubio)

bio si jedan od najboljih vaterpolista svih vremena, dobar predsednik opštine Novi Beograd a danas si naprednjački gradonačelnik Beograda.

Nije ovo mesto da pišem o tvojim rezultatima, ali ću pokušati da te podsetim na neke vrednosti, koje kao sportiste i bivše reprezentativce treba da nas vode a nekad si ih dobro znao.

Da li se sećaš šta znači fer plej? Šta znači igrati pošteno? Da je važno pobediti, ali da moramo naučiti i da podnesemo poraz. A da je od poraza mnogo gore izgubiti čast, jer nakon toga nijedna pobeda više nema smisla. Nažalost, ti si većinu ovih lekcija ne samo zaboravio, nego ih brutalno gaziš igrajuću u naprednjačkom timu.


Ne samo da igraš u tom timu, nego si i njegov kapiten za Beograd, čime je tvoja odgovornost još veća. Tvoj tim ne samo da ne igra viteški, nego ne poštuje ni osnovna pravila igre. Tvoj tim je potkupio sudije i sve vreme igra sa igračem više. Međutim, ni to vam nije bilo dovoljno, pa ste kupovali i navijače. I opet izgubili jer beogradska publika voli šmekere i fajtere u isto vreme, a ti to više nisi! Pošto sve prethodno nije uspelo tvoj tim sada pokušava nešto još gore: Da uceni i kupi protivničke igrače. Pa je l’ stvarno želiš tako da te se sećaju?

Želim da znaš da nas ima još koji nismo zaboravili šta je čast i poštenje i Aleksandre Šapiću, Beograd je linija koju ti nećemo dozvoliti da pređeš. Branićemo ideju da treba da pobeđuju najbolji a ne najmoćniji.

Ne mogu ni da zamislim kako se osećaš kada ti ispod balkona Skupštine grada zviždi hiljade ljudi, a ranije su te, baš na tom čuvenom mestu dočekivali kao heroja. Ako pokušaš da pređeš i ovu liniju, budi siguran da ćeš naprednjačkom čizmom bahatosti i bezakonja zauvek zgaziti ne samo sportske uspehe, već i sećanje na sportistu Aleksandra Šapića.

Poslušaj moj savet i prestani sa ponižavanjem i urušavanjem ovog grada i sebe samog“, navodi Štimac u pismo dostavljenom našoj redakciji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari