vinca foto Ne davimo Beogradfoto Ne davimo Beograd

Problem koji Beograd ima sa deponijom u Vinči može biti jedan od glavnih aduta buduće kampanje opozicionih stranaka na izborima u glavnom gradu, ali na toj temi vlast SNS neće pasti, kažu sagovonici Danasa, koje smo pitali da li Vinča postaje zicer opozicije u glavnom gradu za buduću kampanju.

Tokom vikenda je gorela deponija u Vinči i gotovo sve opozicione partije su digle glas ukazujući na dugogodišnji problem koji ova vlast ne ume da reši, i koji dodatno pogoršava kvalitet vazduha u glavnom gradu.

Zato se nameće pitanje, može li i koliko ovaj problem da oslabi naprednjake i bude osnov za bolji rezultat opozcije.

Docent Fakulteta političkin nauka, Dušan Spasojević za Danas kaže da su Vinča i ekološke teme važne za opoziciju, ali nisu ključne, pogotovo ako svi izbori budu u isto vreme.

– Vinča i slične ekološke teme su važne za opozicione stanke, pre svega za one koje se duže vremena bave time, poput Ne davimo Beograd, ali one neće biti dovoljne za pobedu u Beogradu jer svakako nisu ključne teme za većinu birača, a naročito ako dođe do istovemenih izbora jer će SNS onda lakše nametnuti svoju agendu – ukazuje on.

I politikolog Boban Stojanović smatra da situacija u Vinči diže uzbunu ali da nije dovoljna za pobedu.

– Situacija u Vinči je jedan od primera lošeg upravljanja u gradu Beogradu i svakako jeste stvar koja diže uzbunu i dodatno utiče na biračku odluku, ali ne mislim da je dovoljno da bi se pobedilo na izborima. Iako u Beogradu informisanost birača jeste veća, pritisci na birače jesu manji jer su građani ekonomski nezavisnisji, ipak se ne može očekivati da se na jednoj ovakvoj temi odluče izbori. Ponavljam da jeste važna tema, ali ne i da može biti presuđujuća. Izbori u Beogradu će svakako biti neizvesni, ovakve stvari idu u prilog opoziciji, ali daleko od toga da mogu da računaju na pobedu – navodi Stojanović za naš list.

Urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović, takođe kaže da ova situacija i slični incidenti donekle slabe vlast perd izbore u Beogradu, ali samo u izvesnoj meri.

– Naime, većina afera koje se povlače po društvenim mrežama i nad kojima se skandalizuje opoziciona i tviteraška javnost (rekonstrukcija Trga Republika, spomenik Nemanji i slično) uglavom ne dopire do širih biračkih masa, a ne tangiraju ih previša. Ali česti saobraćajni kolapsi, ovaj dim iz zapalejen deponije ili smrad po čitavom gradu od pre nekoliko dana, ne mogu se prikriti medijskom cenzurom, niti napadima na opoziciju. I zato te teme jesu šansa za dodatno slabljenje SNS u Beogradu – konstatuje Vukadinović za Danas.

A izvršni direktor agencije Faktor plus Predrag Lacmanović navodi da Vinča nije nešto što će bilo kojoj opciji doneti ili oduzeti puno galasova.

– To jeste adut na kojem opozicija može kao da kritikuje sadašnju vlast u kampanji i iskoristi iskoristi trenutni gnev građana jer se ugrožava životna okolina i zdravlje. To jeste kiks koji mogu da iskoriste, ali to apsolutno nije nešto što će bilo kojoj opciji doneti ili oduzeti previše glasova. Nezgode se dešavaju i postoje krivci, i to u Vinči je decenijski problem. Ali opozicija mora da ima širi profram od toga – zaključuje Lacmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari