Stojanović: Finansijski interes "drži" SNP u vlasti 1Boban Stojanović Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Srbija je na stabilnom evropskom putu, tvrdi Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije, u reakciji na izrazito antievropski stav njenog ministra Nenada Popovića, koji je, pre par dana, rekao da treba rušiti i Briselski sporazum i put evropskih integracija države.

Međutim, odavno je u ovdašnjoj javnosti utvrđeno i izvesno da premijerka zapravo nije birala već samo pristala na izbor ministara i članove svog kabineta koji joj je postavio Aleksandar Vučić, predsednik Srbije. Stoga, koliko je Ana Brnabić u prilici da zapravo odlučuje u okvirima funkcije koju je preuzela da obavlja u javnom interesu, odnosno da li će Nenad Popović zbog svojih veza sa Aleksandrom Vučićem, a time i, posredno, sa Anom Brnabić, uspeti da opstane ili bude okidač za pad Vlade, ostaje da se vidi u narednom periodu. Sagovornici Danasa, međutim, dosta su skeptični u vezi sa iskrenošću ovog sukoba, prepoznajući fingiranost za upravo opstanak na vlasti a ne njeno „ljuljanje“.

– Jedina politika koju vlada Srbije sprovodi je ostanak na vlasti po svaku cenu kako bi se njima bliskoj ekipi, korumpiranoj političkoj eliti, pribavila korist, komentar je Radomira Lazovića iz Inicijative Ne davimo Beograd o navodnom sukobu unutar Vlade Srbije, između premijerke Ane Brnabić i ministra bez portfelja Nenada Popovića. Politički analitičar Boban Stojanović, takođe, u ovom odnosu, koji i Lazoviću izgleda kao veštački, vidi finansijski interes, zbog kojeg, siguran je, predsednik Srbije a ne predsednica Vlade, kako kaže, drži Nenada Popovića i Vladi.

– Vlada u jednakoj meri zastupa i evropske integracije i rešavanje kosovskog pitanja, jednako je i za evroatlantsko približavanje, koliko i za saradnju sa Rusijom, jedini uslov, odnosno razlog, jeste očuvanje pozicija moći. Radi se o skupu zaista velikih „profesionalaca“ za koje sam siguran da će svoje lične nesuglasice ostaviti po strani, jer znaju da im zajednička saradnja donosi mnogo više. Jedini ko ovde ima razloga za brigu jesu građani Srbije čije interese u Vladi niko ne brani – ističe Lazović za naš list.

Boban Stojanović o sukobu Ane Brnabić i Nenada Popovića ne vidi ništa ozbiljno.

– Od početka se zna šta je interes i pozicija Nenada Popovića i to je svima jasno. Ostaje pitanje zašto je on uopšte u Vladi, ali to je više pitanje za Aleksandra Vučića nego za Anu Brnabić. Vučić sigurno ima interes da drži Popovića u Vladi i to samo znači da će ovo biti brzo zaboravljeno – kaže Boban Stojanović za naš list.

S jedne strane, dodaje on, „siguran sam da je interes finansijski i poslovni jer znamo da je Popović izuzetno bogat i moćan čovek“.

– A s druge strane, interes je i u pogledu Popovićevih veza sa Rusijom. Na taj način Rusija ima svog čoveka (mada ih ima i više od jednog) u Vladi Srbije. Zato verujem da je on u Vladi, a verujem da ima i mnogo veći uticaj upravo zbog toga nego zbog svoje izborne snage u Srbiji koju gotovo da i nema – zaključuje Boban Stojanović za Danas.

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije Nenad Popović navodno je, pre par dana, naljutio premijersku Srbije Anu Brnabić, koja mu je između ostalog poručila da, ukoliko ne može da sprovodi zajedničku politiku Vlade Srbije, ima slobodu da je napusti.

Ona je ovako reagovala na Popovićevu ocenu da je Briselski sporazum mrtav i da Srbija na svakom mestu, „gde god se ukaže prilika, treba da osporava lažnu državnost Kosova“.

– Posle svih poruka koje smo poslednjih nedelja dobili od zapadnih zemalja, farse sa teroristom Ramušem Haradinajem pred takozvanim Specijalnim sudom za zločine OVK u Hagu, novih osuda da smo genocidan narod, hapšenja Srba i nasrtaja na našu državnu teritoriju na Kosovu, jasno je da evropskih integracija više nema i da je Briselski sporazum mrtav – naveo je Popović u izjavi za javnost.

On je još dodao da „srpski politički brod treba okretati polako i mudro, bez potresa, u drugom pravcu“. Istakao je i da je potrebno da „na svakom mestu, gde god se ukaže prilika, osporavamo lažnu državnost Kosova, ne pristajući da ikada tim ubicama i zločincima koji su na čelu privremenih institucija u Prištini damo ni metar svoje svete zemlje“. Saopštenje za javnost Popović, koji je inače i predsednik Srpske narodne partije (SNP), završio je uz poruku „Dogodine u Prizrenu“.

Ana Brnabić je ubrzo potom, takođe, saopštenjem za javnost, reagovala na navode svog ministra. Nenad Popović, ocenila je ona, izneo je stav direktno suprotan stavu Vlade čiji je član. Takođe, podsetila je da on kao ministar bez portfelja „nije nadležan ni za Briselski sporazum i ocene Briselskog sporazuma, ni za evropske integracije u Vladi Srbije“.

– Ovakve izjave može da daje kao predsednik svoje stranke, a nikako u ime Vlade. Svaki ministar u Vladi je dužan da sprovodi zajednički dogovorenu politiku, a oni koji to nisu u stanju, slobodni su da je napuste – navela je Brnabić.

Podsetila je da je prva rečenica u njenom ekspozeu, odnosno programu Vlade koji je Skupština usvojila kada je glasala za aktuelnu Vladu, „a u vezi naše spoljne politike, da EU ostaje naš strateški prioritet i cilj“.

– Ovo je nedvosmisleno politika Vlade i nikada nije dolazila u pitanje. Srbija je stabilno na evropskom putu – zaključila je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari