Stojanović: Nikad ne bih poredila patnje i takse 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

Više bih volela da je Aljbin Kurti rekao da ne bi voleo da Republika Srpska bude prepreka između razvoja odnosa Kosova i Srbije, komentariše za Danas istoričarka Dubravka Stojanović, izjavu pobednika izbora na Kosovu – da ne želi da u dobrim odnosima između Albanaca i Bošnjaka, između Kosova i Bosne i Hercegovine, bude prepreka Republika Srpska.

Naime, Aljbin Kurti, predsednik Samoopredeljenja i kandidat za novog kosovskog premijera, rekao je da će pitanje nametnutih taksi na proizvode iz Srbije sa Beogradom biti rešeno na bazi reciprociteta, a da, kada je o BiH reč, Sarajevo ne bude tretirano na isti način.

Kurti misli da, kako kaže, Beograd i Sarajevo ne treba stavljati u isti koš, te da je zbog toga često kritikovao prethodnu kosovsku vlast. U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, Kurti je izjavio da misli da su „Albanci i Bošnjaci“ doživeli mnogo patnji od Beograda i da „nije fer da i Sarajevo i Beograd budu tretirani isto“.

Primetio je da je, od 52 preduzeća iz BiH koja plasiraju robu na tržištu kosovske teritorije, 47 iz Republike Srpske, i dodao da će zato to pitanje najpre razmotriti sa ekspertima u novoj vladi.

Sagovornica Danasa, Dubravka Stojanović, kaže, međutim, da je Aljbin Kurti rekao da ne želi da Republika Srpska ometa odnose Kosova i Srbija, to bi značilo da je protiv secesionističkog RS modela, odnosno njegovog prenosa na pregovore između Kosova i Srbije.

– Da je to rekao, to bi značilo da je protiv toga da se secesionistički model koji predstavlja RS prenese na pregovore Kosova i Srbije, jer upravo potpuna blokada Bosne i Hercegovine, koju pravi Republika Srpska treba da bude argument protiv takvih etnički zasnovanih jedinica – ističe Dubravka Stojanović. Upitana kako komentariše deo izjave u kojoj Kurti naznačava da su da su „Albanci i Bošnjaci“ doživeli mnogo patnji od Beograda i da „nije fer da i Sarajevo i Beograd budu tretirani isto“, sagovornica našeg lista kaže da se patnje ne mogu meriti.

– Nikad ne bih merila patnje. Pa, onda, prema patnjama određivala procenat takse. Takse su postavljene zbog sadašnjih odnosa, da bi Srbija i Bosna i Hercegovina priznale Kosovo, što je političko pitanje. Zloupotrebljavati istoriju i, posebno, patnje je poniženje za žrtve – zaključuje Dubravka Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari