DanasDanas

„Hapšenja koja vidimo zbog tvitova će postati samo intenzivnija i mislim da dolazi vreme kada će svaka građanska aktivnost će biti opisana kao neprijateljska, kao ugrožavanje bezbednosti predsednika države i njegove porodice, lako možete biti optuženi za antidržavno delovanje“, istakla je Biljana Stojković, članica Skupštine slobodne Srbije (SSS) tokom gostovanja u rubrici portala Danas „Intervju na mreži“.

Ona je govorila o aktivnostima Skupštine slobodne Srbije u vezi sa održavanjem izborima za članove Saveta mesnih zajednica (SMZ) u Novom Sadu, naglašavajući koliko pretnji i pritisaka su doživeli nezavisni kandidati koji su se istakli na ovim izborima, uz različite oblike zastrašivanja od strane vladajućeg režima nakon ovih izbora. Jedan od njih je bilo i privođenje nekadašnjeg političara i pravnika Zorana Čička, koje je Stojković navela kao primer zastrašivanja.

Čičak je priveden na informativni razgovor pod sumnjom da je ugrozio sigurnost brata predsednika države Andreja Vučiča, zbog satiričnog tvita u kome se pominjao nadimak jednog kriminalca „snajper“, uz naslovnu stranu Danasa na kojoj je bio tekst o ulozi Andreja Vučića tokom izbora za mesne zajednice u Novom Sadu.

Biljana Stojković i Skupština slobodne Srbije angažovali su se da informišu građane kako da učestvuju na ovim izborima, dok je sama Stojković bila prisutna i na izbornom mestu „Liman 3“, kako je rekla tokom intervjua na portalu Danasa, da pruži podršku nezavisnim kandidatima koji su uspeli da osvoje većinu u ovom SMZ.

– Vlast sada, kada je izgubila neke mesne zajednice, govori kako su one sitne i beznačajne, ali oni su upotrebili svu svoju mašineriju za nasilje i pritisak na kandidate koji je bio neverovatan. Građani su zato i shvatili da mesne zajednice jesu važna stvar, taj nivo udruživanja smo do sada zaboravljali. Te mesne zajednice na kojima su nezavisni kandidati uspeli da osvoje većinu su jako važne za Novi Sad i tu su naprednjaci upotrebili najveću silu, istakla je Stojković.

Ona je objasnila da su se samostalni kandidati organizovali da podele flajere komšijama, zalepe plakate na kojima su pozivali građane da izađu na glasanje, ali da je sve to nestajalo u roku od sat vemena.

– Komšijama je prećeno, čak je nekim kandidatima zaprećeno da će izgubiti poslove zbog toga što se uopšte kandiduju. Sada je izbilo na videlo šta se tu dešava i da SNS zloupotrebljava mesne zajednice najbrutalnije, navela je Stojković.

Ona je naglasila da je ovo tema koju su i opozicione stranke „propustile“ i da, iako se ne radi o stranačkim izborima niti se kandiduju partijske liste, opozicija može da pruži podršku nekim nezavisnim kandidatima i govori o ovoj temi.

– Komšija treba da bira komšiju koji je najaktivniji u uređenju te sredine i nije prirodno da se na tom nivou nameće politika stranke. Ali važno je što se iz redova članova SMZ biraju stalni članovi biračkih odbora i vladajućoj stranci je važno da zauzme ta mesta. Opoziciija treba da da podršku nezavisnim kandidatima i aktivistima iz kraja u kome se dešavaju neki izbori. Za početak bi mogli da se pozabave time kada se i gde raspisuju izbori i obaveste građane, navela je Stojković.

Ona je rekla da će i SSS pratiti ove informacije jer se ne ističu javno i jedine informacije o tome se pojavljuju u službenom glasniku.

Ovo bi mogla da bude važna tema kada se takvi izbori budu održavali u Beogradu, smatra Stojković, i to je nešto što će SSS pratiti u narednom periodu. Ona kaže da sa tok nivoa može da potekne organizovanje građana i za uključivanje u skupštine njihovih opština i dalja aktivnost koja može biti važna za beogradske izbore.

– Radimo istraživanje o tome šta treba uraditi da bi se dobili beogradski izbori i preliminarni rezultati govore da je to samo ujedinjenje opozicije, zajednička snaga. Ostaje da se vidi da li se može ići u nekoliko kolona ali važno je da birači osete da su to ljudi koji stoje na istoj strani. Građani su nepoverljivi sa punim pravom i očekuju, ne samo da im stranke obećavaju šta će uraditi kada dođu na vlast, nego da se demonstrira demokratski potencijal, istakla je ona.

Opozicija da prevaziđe podele i animozitete

Skupština slobodne Srbije pokušala je da okupi opozicione partije koje su bojkotovale izbore da zajedno naprave platformu sa zahtevima za pregovore o izborim uslovima, kako je podsetila Stojković, ali do dogovora među njima nije došlo.

– Razlike u uslovima uopšte nisu velike i zaista smo bili svedoci da se radi isključivo o pozicioniranju unutar opozicione scene. Tu postoje animoziteti za koje mi mislimo da moraju biti stavljeni u stranu. U ovom trenutku to ne sme da se dešava. U ovom trentuku fokus je smena jedne štetočinske vlasti i grđani očekuju da se napravi jedan vrlo jak sinergistički front. Ne mogu se sada voditi politikantske rasprave o tome ko je tu važniji, ko će biti glavni, naglasila je ona.

Stojković ističe da nije vreme za takve podele unutar opozicije kao i da je uslov nekih eminientih članova SSS da bi se pojavili na izbornim listama taj da se opozicija ujedini.

– Ne bežimo od toga da naši članovi, koji je su najeminentniji stručnjaci koje naše društvo ima, uključe i pomognu. Neki od njih su spremni da se nađu na listama ali neće to učiniti ukoliko one budu rascepkane i sukobljene, navela je Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari