Stranka Zajedno: Posledice brzopletosti Ministarstva poljoprivrede sa uvođenjem eAgrara 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Poslanica stranke Zajedno u Skupštini Srbije, Jelena Kalajdžić, rekla je danas da se već vide posledice „tvrdoglavosti i brzopletosti“ Ministarstva poljoprivrede Srbije za uvođenje sistema eAgrar.

Na sve sugestije i primedbe na eAgrar, predstavnici Ministarstva su reagovali „kao da im je naređeno da se to po svaku cenu mora sprovesti u ovako kratkom roku, a braneći se time da su sugestije primedbe i komentari politički, populastički i da to nije zbog dobrobiti poljoprivrednika“, rekla je Kalajdžić, navodi se u saopštenju.

„Poljoprivrednici kasne s radovima i umesto da su na njivama, čekaju u redovima i da bi obnovili status poljoprivrednog gazdinstva u eAgraru moraju odvojiti i po nekoliko dana što je za jednog poljoprivrednika u vreme sezone radova mnogo“, kazala je ona.

Po njenim rečima, stručne službe nemaju dovoljno kapaciteta za to, rade prekovremeno, vikendima, službenici uzimaju godišnje odmore i bolovanja jer „pritisak više ne mogu da izdrže“.

„Nezvanično saznajemo i na terenu je loša slika jer se određena papirologija popunjava i po kafanama. Da li je ovo zakucavanje poslednjeg eksera u sanduk srpskoj poljoprivredi?“, pitala je Kalajdžić.

Stranka Zajedno je podsetila da se izjasnila da je platforma eAgrar dobra, ali da je potrebno uvesti probni period od godinu dana kako bi ceo sistem profunkcionisao i otklonile se smetnje ukoliko postoje, a sada se ispostavilo da je predlog o probnom periodu neophodan.

Kalajdžić je o tome govorila i na sednici skkupštinskog Odbora za poljoprivredu, a poslala je i sugestije na nov predlog zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, povezane s eAgrarom, međutim, svaki predlog je odbijen, navela je stranka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari