Izmene zakona kojima se uvodi e-Agrar i druge odluke Vlade Srbije 1Foto: FoNet/Slobodan Miljević

Vlada Srbije je na današnjoj sednici donela niz odluka, među kojima je usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju koji će omogućiti primenu e-Agrara u postupku za ostvarivanje prava na podsticaje.

U saopštenju je navedeno da su pravila i procedure za odobravanje podsticaja zastarela i komplikovana, pa su isplate kasnile.

Izmenjenim zakonskim rešenjima, kako je navedeno, bliže se uredjuje elektronsko postupanje Uprave za agrarna plaćanja u pokretanju i vodjenju postupaka za ostvarivanje prava na podsticaje „pa poljoprivrednici više neće morati da pribavljaju papirne isprave iz službnih evidencija organa državne uprave niti da ih dostavljaju putem pošte ili lično na pisarnici republičkih organa uprave u Beogradu, čime su značajno smanjeni troškovi za stranku“.

Na sednici je doneta Odluka o osnivanju Koordinacionog tela za sporazume o uzajamnom podsticaju i zaštiti ulaganja koje će imati zadatak da razmatra pitanja i koordinira i usmerava rad organa državne uprave u vezi sa pripremom, pregovaranjem i zaključivanjem medjunarodnih ugovora o zaštiti i podsticaju ulaganja i izvršenja zaključenih ugovora.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o strancima i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca, čime se omogućava da strani državljani, u jedinstvenom postupku, ostvare istovremeno pravo na privremeni boravak i rad u Srbiji, kroz jedinstven postupak potrebne provere vezane kako za odobrenje privremenog boravka tako i radne dozvole.

„Izdavanje jedinstvene dozvole, odnosno dozvole za boravak i rad, u potpunosti je digitalizovan, s obzirom na to da se taj zahtev može podneti isključivo elektronskim putem. Jedinstveni veb portal sadržaće na jednom mestu sve informacije u vezi sa ulaskom, boravkom i radom stranaca u Srbiji“, navedeno je u saopštenju.

Članovi Vlade doneli su Odluku o obrazovanju Saveta za prava deteta kao radnog tela Vlade od izuzetnog značaja za promovisanje, ostvarivanje i zaštitu prava deteta, a njegovo kontinuirano i delotvorno funkcionisanje je obaveza Srbije u procesu pridruživanja EU.

Vlada je donela i Zaključak kojim se odobrava realizacija četiri projekta na području Podunavlja za unapredjenje turističke infrastrukture – sportsko-rekreativni centar sa auto-kampom u Kovinu, biciklistička staza duž dunavskog nasipa od Vračevog Gaja do Stare Palanke na teritoriji opštine Bela Crkva, biciklističko-pešačka staza, sa rasvetom, od Tvrdjave Ram do Srebrnog jezera dužine 10 kilometara na teritoriji opštine Veliko Gradište i projekat uredjenja sportsko-rekreativnog kompleksa duž keja u Novom Sadu.

Na sednici je usvojena i Uredba o „Boračkoj spomenici“, kao vid priznanja i zahvalnosti borcima i ratnim vojnim invalidima za učestvovanje u odbrani otadžbine. Ovom uredbom utvrdjeni su uslovi, način dodeljivanja, rangovi i izgled „Boračke spomenice“, kao i način vodjenja evidencije o dodeljenim spomenicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari