Stranke koje bojkotuju izbore nemaju ni mogućnost kontrole 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIC

Stranke koje ne učestvuju na izborima nemaju pravo na članove biračkih odbora u proširenom sastavu, sem ako su parlamentarne stranke, kaže za Danas Raša Nedeljkov, programski direktor organizacije CRTA, koja se, između ostalog bavi i kontrolom izbora u Srbiji.

Imajući u vidu da najveći deo opozicije planira da bojkotuje predstojeće izbore, sagovornika Danasa pitali smo ko će biti nadležan za to da utvrdi da li je bojkot uspeo ili nije.

– Stranke koje su trenutno deo parlamenta, odnosno imaju poslanike u Skupštini Srbiji, imaju pravo na članove biračkih odbora u stalnom sastavu, iako na njima ne učestvuju. Međutim, ovde je reč o stepenu bojkota koju te stranke sprovode, odnosno da li će oni odlučiti da taj bojkot sprovedu na svim nivoima ili će, recimo, ostaviti članove Republičke izborne komisije da budu prisutni u toj instituciji ili na izbornim mestima tokom glasanja, i nakon toga. To je, dakle, pitanje za njih – ističe Nedeljkov za Danas.

On dodaje da kontrolore izbora mogu da imaju samo domaće nevladine organizacije koje se time bave, kao i strane, poput OEBS ili Saveta Evrope, po pozivu države…

– CRTA će, kao i prethodnih godina, kontrolisati izbore. Dakle, i izlaznost i zakonitost celog procesa. Proteklih godina, nismo primetili ozbiljnije zloupotrebe, kada je reč o izlaznosti. Bilo je slučajeva slabije kontrole tokom glasanja van biračkog mesta i tada smo uvideli da tu postoji pojedinačnih zloupotreba ali ne u meri da utiče na rezultate izbora. Mi ćemo kontrolisati ceo postupak sve do izbornog dana i na izborni dan. Moram da kažem da su mogući pritisci i za bojkot izbora, dakle, i sa jedne i sa druge strane, i vlasti i opozicije – zaključuje Raša Nedeljkov za Danas.

Prema rečima Bojana Klačara, izvršnog direktora CESID, stranke koje ne učestvuju na izborima ostaju bez mogućnosti da budu deo sastava proširenih biračkih odbora. One, kako tvrdi Klačar za Danas, mogu da naprave neku vrstu mobilnih timova koje bi instalirali ispred biračkih mesta, ali i to ima svoja ograničenja, jer je po zakonu, zabranjeno da se imaju bilo kakve aktivnosti na 50 metara od biračkog mesta.

– Tako da kriterijum za ocenu izlaznosti, odnosno uspešnosti bojkota od strane opozicije neće biti stručan već politički – zaključuje Klačar za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari