Stručnjak iz Atine: Zaslužujemo odgovore o oružju iz aviona koji se srušio u Grčkoj 1Foto: Beogradski bezbednosni forum

U slučaju ukrajinskog aviona koji se sršio u Grčkoj prevozeći oružje iz Srbije, mnogo toga je još uvek obavijeno velom misterije i, iako ne treba žuriti sa preuranjem zaključcima, javnost zalužuje uverljive odgovore, posebno o tome odakle oružje dolazi, koja država ga proizvodi, ko su prodavci, a ko kupci tog oružja, ističe u razgovoru za Danas Jens Bastian, viši politički analitičar Helenske fondacije za evropsku i spoljnu politiku (ELIAMEP) iz Atine.

Od trenutka kada se avion, ukrajinskog porekla, koji je prevozio oružje, sa polazištem iz Niša, a zvaničnom destinacijom – Bangladeš, kako su naknadno saopštile srpske vlasti, tragično srušio u okolini Kavale, u Grčkoj, srpka javnost dobila je nedovoljno ubedljivih i temeljnih odgovora o ovom letu.

Za sada su srpske vlasti saopštile da je destinacija bila Bangladeš, odnosno da oružje koje je letelica prevozila nije putovalo u Ukrajinu gde se odigrava rat, iako je avion ukrajinski. Osim toga, spekuliše se da srpske vlasti nisu adekvatno obavestile Grčku o spornom teretu, te je zbog toga i zvanična Atina uputila protestnu notu Srbiji.

Na čitav ovaj slučaj i u Grčkoj se gleda sa dosta pažnje i kontroverzi, kako je za naš list objasnio Bastian.

„Od trenutka kada se avion srušio i njegovih osam članova posade tragično izgubilo živote, počele su kontroverze u Grčkoj, ali i šire. Mnogo toga je obavijeno velom misterije, a vidimo da zvanični odgovori na važna pitanja stižu sporo. Ali upozorio bih da se ne žuri sa preuranjenim zaključcima. Istrage su u toku i javnost zaslužuje uverljive odgovore, kao što to zaslužuju i porodice članova posade, ali i poljoprivrednici na čije njive se avion srušio i uništio useve“, naglasio je on.

Iako je jasno da nemamo dovoljno informacija o tragičnom događaju, trenutno je teško uopšte i oceniti koje to odgovore treba da tražimo, navodi on, zbog toga je potrebna nezavisna istraga svih okolnosti.

„Jasno je da postoji osećaj misterije oko nesrećnog događaja. Ovo zahteva zvaničnu, nezavisnu i međunarodnu istragu. Istraživačko novinarstvo je podjednako pozvano na akciju po tom pitanju“, navodi Bastian.

Najspornije je svakako to što je avion prevozio oružje, te bi, po oceni našeg sagovornika, trebalo tražiti sve odgovore o poreklu, nameni, prodaji ovog oružja a za to imaju interes sve države koje su bile na njegovoj ruti.

„Svaka dotična država, Ukrajina, Srbija, Grčka, Jordan i Bangladeš imaju ključni interes da saznaju šta se dogodilo, zašto se to dogodilo i kako se to može sprečiti u budućnosti. Štaviše, s obzirom na prirodu tereta koji je avion nosio, a po svemu sudeći u pitanju je oružje, mora se postaviti pitanje odakle ono dolazi, koja ga država proizvodi, da li je naknadno prodato, ko su prodavci, a ko kupci? Dakle, i dalje imamo mnogo pitanja u potrazi za ubedljivim odgovorima. Ako javnost ne dobije ove odgovore, stvar će se rastezati i zamreti“, upozorio je sagovornik iz Grčke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari