Subotički odbor Demokratske stranke obeležiće 20 godina od ubistva Zorana Đinđića 1Foto: Beta/Milan Obradović

Gradski odbor Demokratske stranke (DS) u Subotici pozvao je građane da se u nedelju, 12. marta, u 11 časova, pridruže obeležavanju sećanja na dr Zorana Đinđića, kojem će biti odata počast minutom ćutanja na Platou koji nosi ime po ubijenom premijeru.

Ovog 12. marta navršiće se 20 godina od ubistva dr Zorana Đinđića, prvog demokratskog premijera Srbije.

“Pokretač promena, zagovornik ustanovljavanja slobode i odgovornosti kao temeljnih vrednosti našeg društva, dr Đinđić je činio nezaustavljive korake ka uređivanju Srbije i njenom približavanju pozitivnim idealima zemalja razvijenog sveta. Snaga i život kojima je pokretao svoje i društvene političke ciljeve zauvek su zaustavljeni njegovim ubistvom”, navode iz subotičkog odbora DS-a.

Dr Zoran Đinđić bio je jedan od inicijatora obnavljanja DS-a, jedan od njenih osnivača 1990. godine, a četiri godine kasnije postao je i njen predsednik. Izabran je za gradonačelnika Beograda 1997. godine, kao kandidat koalicije “Zajedno”.

Zbog svog političkog delovanja, bio je osuđivan od strane tadašnjeg režima. Preuzimajući odgovornost za predvođenje procesa demokratskih promena u zemlji, bio je koordinator Saveza za promene i šef centralnog izbornog štaba Demokratske opozicije Srbije.

Njegov rad doveo je do pobede na izborima 2000. godine, nakon kojih je smenjen autokratski režim Slobodana Miloševića.

Za premijera Srbije izabran je 25. januara 2001. godine. Ubijen je 12. marta 2003. godine.

“Dve decenije nakon ubistva, politička misao i emancipatorsko delovanje dr Zorana Đinđića još uvek su nedosegnuti svetionici novije istorije Srbije”, poručuju iz subotičkog odbora DS-a.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari