Šutanovac: Dijalog ili predstava za javnost u Briselu 1Foto: Aleksandar Levajković/FoNet

Smatramo da Kosovo nije dnevnopolitički problem i da Kosovo ne sme da se zloupotrebljava u dnevnoj politici, izjavio je predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac, koji nema puna saznanja o tome dokle se stiglo u pregovorima sa Prištinom, niti koja je politička platforma koju Srbija nudi u tim pregovorima.

On je FoNetu rekao da je problem što ni polanici u Skupštini Srbije „ne mogu da dobiju informaciju šta se zaista razgovara i da li se zaista vodi dijalog ili se samo pravi predstava za javno mnjenje“.

„Zabrinjavajuće je da situacija na Kosovu nije ništa bolja. Naprotiv, mi smo u nekoliko navrata ukazivali da treba ići ka rešenju, a ne ka problemima“, rekao je Šutanovac.

Upitan o pozivu na unutrašnji dijalog o Kosovu i najavi promene Ustava, Šutanovac je odgovorio da je DS prošle godine u novembru krenula sa izradom izmena Ustava u delu koji se tiče pravosudja.

„Nažalost, pravosuđe u Srbiji je i danas zavisno od izvršne vlasti, odnosno od političke volje moćnika“, ukazao je Šutanovac.

On smatra da ta stvar u Ustavu mora da se izmeni, ukoliko Srbija želi da nastavi integracije sa Evropskom unijom i da otvara poglavlja.

To je neophodno, „ukoliko želimo da imamo nezavisno sudstvo, gde će sudije moći međusobno da se biraju i donose presude bez ikakvog straha da će neko uticati na njih“, objasnio je Šutanovac.

„Naša želja je, pre svega, da pomognemo građanima i zato smo i ponudili tu izmenu Ustava“, rekao je Šutanovac i naglasio da je DS još nikome nije poslala.

„Smatramo da će ona biti u skladu sa evropskim načelima i da će i Venecijanska komisija da odobri naše stavove, a svakako ćemo je poslati u parlament“, najavio je Šutanovac.

On ne očekuje da vladajuća većina prihvati predlog DS, ali želi da njegova stranka ima svoju ponudu i da građani znaju za koju se politiku zalaže.

Na pitanje o stavu prema pominjanju Kosova i Metohije u preambuli Ustava Srbije, Šutanovac je rekao da predlog DS „ni na koji način ne tretira preambulu“.

„Mi smo se trudili da uradimo izmenu za koju smo ubeđeni da bi je podržali i građani i sve stranke koje iskreno žele da vide Srbiju sa evropskim vrednostima i u evropskim sudskim standardima“, naglasio je Šutanovac.

Ukoliko neko bude iznosio druge predloge, davaćemo naše amandmane, rekao je Šutanovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari