Suzana Grubješić: Zakoni dobri, problem je u nesprovođenju 1Suzana Grubješić Foto: Medija centar

Zakonski okvir u Srbiji je dobar i predviđene su ozbiljne kazne za izazivanje i podstrekivanje na nacionalnu, versku i rasnu mržnju i diskriminaciju, ali je, kao i obično, problem u sprovođenju zakona i na tome mora mnogo više da se radi.

To ocenjuje za Danas Suzana Grubješić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji, komentarišući tvrdnje Saveta Evrope da je u Srbiji alarmantno oživljavanje rasizma.

Sagovornica Danasa ističe da bi zato trebalo „pažljivo čitati uvažavati izveštaje i Saveta Evrope i Evropske komisije“, kao i drugih međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava, a naročito, kako navodi, osetljivih manjinskih grupa.

Oživljavanje rasizma, ksenofobije i antisemitizma, stvaranje atmosfere netolerancije, primetno nasilje protiv migranata i propratni ponižavajući tretman su alarmantni, rekao je Tobias Flesenkemper, šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu, na konferenciji „Borba protiv netolerancije i promocija jednakosti“, kojom se obeležava 70 godina Saveta Evrope.

On je naveo da je podjednako alarmantan porast agresivnog nacionalizma i etnocentrizma, koji predstavljaju nove forme ispoljavanja ksenofobije.

„Ubeđeni smo da da ovakve manifestacije netolerancije predstavljaju pretnju demokratskim društvima, njihovim fundamentalnim vrednostima i podrivaju temelje evropskog konstrukta. Stoga, podvlačimo značaj solidarnosti koja mora da inspiriše sve članove društva kako bismo smanjili marginalizovanje i isključivanje iz društva“, poručio je Flesenkemper.

Sve ocene koje su iznete na skupu su potpuno tačne. To je za Danas izjavio Goran Miletić, regionalni direktor za Zapadni Balkan Civil rajt difendersa.

– Štaviše, tačno je i da je ključ u implementaciji zakona i međunarodnih standarda. Međutim, nedostaje ključni deo – ko je za to odgovoran? Omiljena fraza ljudi iz vlasti i onih bliskih vlasti je da smo „svi odgovorni“, što uopšte nije tačno – ističe Miletić za Danas. On dodaje da je odgovornost države za suzbijanje nasilja, diskriminacije, rasizma i sličnih oblika netolerancije primarna.

– Jer, mi biramo predstavnike vlasti da bi se u naše ime o tome starali. Međutim, vlast umanjuje svoju odgovornost govoreći da je problem u svima nama i time sebe amnestira zbog odsustva primene zakona – zaključuje sagovornik Danasa.

Netolerancija i diskriminacija zajednički su izazov svih, izjavio je Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji. On je naveo da se Srbija ozbiljno bavi ovim problemima i da postoji zakonski okvir koji sankcioniše podstrekivanje na nacionalnu, rasnu i versku mržnju i netoleranciju, te zabranjuje govor mržnje, poput Krivičnog zakonika i Zakona o zabrani diskriminacije.

Ali zakoni moraju da se primenjuju, poručio je šef Delegacije EU i naveo da je potrebno usvajanje akcionog plana za borbu protiv diskriminacije.

„Kada je Evropska komisija sačinila izveštaj u maju 2019, primetili smo da su govor mržnje i diskriminatorna terminologija u upotrebi, čak i u medijima, da se tolerišu, te da regulatorna tela i tužilaštvo retko na to reaguju“, podsetio je Fabrici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari