Svaki drugi misli da SAD loše utiču na Srbiju 1Foto: Marija Milutinović

Kao najjaču vojnu silu više od polovine građana Srbije vidi Rusiju, jedna četvrtina se odlučila za SAD, a svega 15 odsto ispitanika smatra da su to Kina, EU i Nemačka.

Za većinu ispitanih EU i SAD su najveći poštovaoci demokratije i vladavine prava, Kinu vide kao uspešnu ekomomsku i političku silu, dok je SAD najveći ekonomski i tehnološki gigant, rekao je juče Miloš Popović, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP), na predstavljanju istraživanja “Stavovi građana o spoljnoj politici Srbije” u Medija centru.

Rezultati do kojih su došli u okviru ovog istraživanja pokazuju da je većina građana i dalje za članstvo Srbije u EU, da je većina pozitivno ocenila saradnju Srbije i Rusije, ali je zato veliki broj građana protiv članstva u NATO. Kako je rekla direktorka BCBP Sonja Stojanović Gajić, odnos prema NATO pokazuje da je emocionalni faktor još presudan prilikom zauzimanja stava među građanima u našoj zemlji.

Prema nalazima istraživanja, 61 odsto ispitanika ocenio je uticaj Rusije na Srbiju kao pozitivan, dok za Kinu taj procenat pozitivnih glasova iznosi 52 odsto, a za Nemačku 34 odsto. Više od polovine građana, odnosno 52 odsto, smatra da SAD ima negativan uticaj na našu zemlju, dok za EU to isto misli više od trećine (36 odsto).

Većina građana ne očekuje promenu američke spoljne politike prema Srbiji od kako je Donald Tramp izabran za predsednika, dok bi nam članstvo u EU omogućio veću zaposlenost i privukao veći broj stranih investitora.

Kada bi uslov za ulazak u EU bilo priznavanje Kosova, čak 70 odsto građana ne bi podržalo članstvo među kojima se posebno izdvajaju članovi desničarskih partija kao što su SRS, DSS i Dveri. Oko polovina mladih uzrasta od 18 do 30 godina istaklo je da ne podržavaju ulazak Srbije u EU, najverovatnije jer je sam proces pridruživanja predugo traje pa samim tim 40 odsto ispitanika veruje da Srbija nikada neće postati član, dok nešto više od 20 posto građana tvrdi da će Srbija u narednih pet do deset godina postati deo ove političko-ekonomske unije.

– Većina građana i dalje podržava politiku neutralnosti, među kojima su najzastupljeniji oni koji žele da se precizira na šta se konkretno politika neutralnost odnosi. Među onima koji bi da odaberemo stranu najzastupljeniji su glasači stranaka sa opredeljenom spoljnom politikom, kao što su Dveri, DSS, SRS, DJB i LDP, kaže Sonja Stojanović Gajić.

Ispitivanje je sprovedeno u periodu od 26. decembra do 14. januara i obuhva nešto više od 1.400 punoletnih građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari