Švarm: Prva sledeća priča ulazak Srbije u NATO 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm, s druge strane, predviđa da će ulazak Srbije u NATO biti „prva sledeća priča“ onog trenutka kada se reši kosovski problem.

Ulazak Srbije u NATO bio bi apsolutni kraj NATO, takve scene nema ni u Monti Pajtonima, smatra sociolog i novinar Slobodan Reljić.

Govoreći u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet, Švarm je ocenio da nikoga ne bi trebalo da buni to što tabloidi bliski vlasti pišu protiv NATO i veliиaju Ruse. Prema njegovoj oceni, to moћe da se promeni, baљ kao љto se, u odnosu na vreme kada je nastala Srpska napredna stranka, promenio stav vlasti o Kosovu i drugim temama.

Pitanje eventualnog ulaska u NATO dodatno je aktuelizovano posetom generalnog sekretara Jensa Stoltenberga, i pre svega održavanjem vežbe za dejstva u vanrednim okolnostima, sa skoro 40 zemalja učesnica, najveće ikad održane u Srbiji pod pokroviteljstvom Alijanse. Dok je NATO u Srbiji tako nastojao da popravi svoj jako loš imidž, Srbija je, s druge strane, radila na svom imidžu vojno neutralne države, podjednako naklonjene i Istoku, i Zapadu.

Sagovornici novinarke Tamare Skrozze saglasni su, međutim, da koncept vojne neutralnosti nije realan.

„Ako vas neko napadne, vi morate da se branite, ne možete da se pozivate na svoju vojnu neutralnost“, objašnjava Reljić.

On misli da je stalno pozivanje na neutralnost ipak korisno, ukoliko je u pitanju „politička operacija“ koja odlaže eventualni ulazak u NATO.

Švarm, međutim, naglašava da vojna neutralnost Srbije dobro zvuči u političkim izjavama, ali podseća da je to samo „jednostrano proglašena neutralnost“.

„Najgore od svega bilo bi da Srbija postane poligon za igre velikih sila, a kako to izgleda možemo da vidimo u Siriji“, ukazuje Švarm.

Istovremeno sa pitanjima o budućnosti, nameće se i pitanje trenutnog stanja u Alijansi, kojoj sve veće probleme prave američki predsednik Donald Tramp, ali i sve jači uticaji Kine i Rusije. Stoltenberg je obećao da će NATO zaštiti Srbe na Kosovu, Srbija je praktično „opkoljena“ zemljama članicama, ali je nejasno kakva je i kolika zapravo moć NATO i da li je to isti onaj savez koji je svojevremeno bombardovao Srbiju.

„NATO je uvek isti. NATO je bio isti i kada je nastao, NATO je bio isti i u Hladnom ratu, za vreme bombardovanja Srbije, i danas“, tvrdi Švarm, uz ocenu da je reč o velikoj vojnoj organizaciji sa izuzetno velikim političkim implikacijama.

„NATO se menja kako se menja i svet, ali sami uzroci zbog kojih je NATO nastao, nikad se neće promeniti, odnosno neće sve dok postoji ovakav svet kakav postoji“, kaže Švarm.

Mišljenje Reljića sasvim je drugačije jer smatra da je NATO ostao u vremenu Hladnog rata i jedini je koji ga je „preživeo“. Prema njegovim rečima, NATO sada doživljava isto ono što su već doživele Crvena armija ili Jugoslenska narodna armija.

„To je jedna organizacija u kojoj je nagomilana ogromna količina železa, baruta, otrova i sredstava koja mogu da unište sve, ali oni više nemaju kontakt s tim ljudima koje bi trebalo da brane. One koje oni brane, sada mole da ih oni ne brane“, zaključio je Reljić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari