Svetske agencije ocenjuju: Diplomatska napetost u odnosima Zagreba i Beograda 1Foto: Shutterstock/Aritra Deb

Odluka Zagreba da ne dopusti nenajavljenu privatnu posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Spomen području logora Jasenovac podigla je tenzije u odnosima balkanskih rivala Srbije i Hrvatske, ocenjuju agencije.

Diplomatske tenzije između balkanskih rivala Srbije i Hrvatske porasle su danas nakon što je Hrvatska odbila da dozvoli privatnu posetu srpskog populističkog predsednika spomen području koncentracionog logora iz Drugog svetskog rata u kojem su pronacističke vlasti u Hrvatskoj ubile desetine hiljada Srba, piše AP.

Agencija Frans pres (AFP) piše da hrvatske vlasti u nedelju nisu dozvolile predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da dođe u privatnu posetu „hrvatskom Aušvicu“, što je izazvalo novi talas tenzija dve zemlje, nekadašnjih neprijatelja iz 1990-ih godina.

Obe agencije ukazuju da su hrvatske vlasti „nezvaničnim kanalima“ saznale za planiranu posetu logoru Jasenovac predsednika Srbije Aleksandra Vučića i prenose izjavu ministra spoljnih poslova Gordana Grlića Radmana da je činjenica da hrvatska vlada nije zvanično obaveštena o poseti „neprihvatljiva“.

AP i AFP konstatuju da su „odnosi Srbije i Hrvatske ostali napeti od raspada bivše Jugoslavije i rata u Hrvatskoj 1991-95, koji je izbio kada se njena srpska manjina, uz podršku Srbije, pobunila protiv nezavisnosti Hrvatske“ .

AP navodi da iako su se dve zemlje obavezale da će raditi na rešavanju problema preostalih iz sukoba, kao što je pronalaženje nestalih, povremene diplomatske prepirke remete posleratne napore.

Populističke vlasti Srbije insistiraju na tome da hrvatska vlada nije učinila dovoljno da prizna svoju prošlost iz Drugog svetskog rata, dok Zagreb optužuje Srbiju da koristi ovo pitanje za unutrašnje političke potrebe i odbija da se bavi sopstvenom ulogom u ratu 1990-ih, navodi AP.

AFP piše da ukupan broj žrtava u logoru Jasenovac, uglavnom Srba, Jevreja, Roma i hrvatskih antifašista, i dalje izaziva kontroverze u odnosiman Zagreba i Beograda i varira od nekoliko desetina hiljada do 700.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.