Prema preliminarnim rezultatima Republičke izborne komisije, najviše glasova na vanrednim izborima za opštinu Kosovska Mitrovica, održanim 30. maja, osvojila je Srpska napredna stranka. U opštini Novo Brdo pobedila je koalicija stranaka okupljenih oko Socijalističke partije Srbije, saopšteno je juče iz RIK.

Podela mandata obaviće se nakon što RIK proglasi konačne rezultate. U strankama koje su prešle cenzus u Kosovskoj Mitrovici i Novom Brdu tvrde da su zadovoljni uspehom, ali niko ne želi da govori o budućim lokalnim koalicijama. Ni SNS u severnoj Mitrovici, a ni koalicija SPS-PUPS-JS na Novom Brdu nemaju potrebnu većinu za formiranje opštinske vlasti.

Prema rečima Veljka Odalovića, sekretara RIK, u Kosovskoj Mitrovici, gde je od 20.372 birača na birališta izašao 6.291 glasač, mandate je dobilo sedam od 13 izbornih lista.

– SNS je osvojila 1.104 glasa, DSS 1.085, DS 1.068, SPS-PUPS-JS 554, G17 plus 442, Građanska inicijativa SDP 461 i SDPS 319 glasova – izjavio je Odalović za Radio KiM iz Čaglice.

Srpskom nacionalnom veću severnog KiM u vreme zatvaranja prvog izdanja našeg lista nedostajalo je četrdesetak glasova da pređe cenzus. Milan Ivanović, predsednik SNV severnog KiM, izjavio je za Danas da rezultati nisu definitivni, jer se čeka na odluku RK o žalbama na dva biračka mesta.

– Zanimljivo je da su, prema preliminarnim rezultatima, stranke oko DS dobile blizu 45 odsto glasova, SNS i DSS 36 procenata, dok je čak 15 odsto glasova otišlo listama koje su neznatno ispod cenzusa, kao što smo mi, Nova Srbija, radikali i lista Nebojše Jovića – objašnjava Ivanović.

Sednica RIK bila je najavljena za sinoć. Nosioci lista u severnom delu Kosovske Mitrovice za slabu izlaznost borača krive incident na mostu preko Ibra, do kog je došlo kad su kosovski Albanci pokušali da iz južnog pređu u severni deo grada.

Goran Bogdanović, ministar za KiM i funkcioner DS, u pisanoj izjavi medijima najavio je „mukotrpan posao formiranja opštinskih organa“ i pozvao „sve političke stranke i koalicije da budu odgovorne ne samo prema svojim biračima, nego i prema svim građanima Mitrovice, kako bi se u konstruktivnoj atmosferi što pre formirala lokalna vlast“. Krstimir Pantić, poverenik SNS za Kosovsku Mitrovicu, izjavio je da je ova stranka otvorena za razgovore i saradnju sa svim političkim opcijama koje su prešle cenzus. Marko Jakšić, funkcioner DS na severu KiM, istakao je za Danas da su ovi izbori pokazali „da je ovo deo države Srbije, a ostalo zavisi od prostih matematičkih kombinacija“. Ipak, kako navodi, rano je za priču o postizbornim koalicijama, s obzirom da svi čekaju odluku RIK o žalbama zbog nepravilnosti na dva izborna mesta.

Veljko Odalović je juče saopštio i da su na lokalnim izborima za opštinu Novo Brdo sve četiri liste prešle cenzus.

– Od ukupno 1.081 birača na devet biračkih mesta u Novom Brdu glasalo je njih 900. Koalicija SPS-PUPS-JS je osvojila 393, DS 256 glasova, SNS 186 i DSS 54 glasa – rekao je Odalović.

Za Novo Brdo čekaju se rezultati sa šest izbornih mesta u centralnoj Srbiji, na kojima su glasali raseljeni, mada u RIK ne očekuju ozbiljnije promene. Svetislav Ivanović, predstavnik SPS u Novom Brdu, kazao je da će socijalisti najverovatnije sa DS formirati opštinsku vlast.

Prema rezultatima srpskih lokalnih izbora od 11. maja 2008, do uvođenja privremenih mera uprave krajem 2009. u severnom delu Kosovske Mitrovice na vlasti su bili SRS i DSS, koja je zbog saradnje radikala s DS izašla iz vlasti, a na Novom Brdu SRS i Grupa građana Novo Brdo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari