Srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio je posle jučerašnjeg skupa „Prijatelji Srbije“, organizovanog u Briselu, da je zatražio od ministara spoljnih poslova država Evropske unije da prva poglavlja u pregovorima Srbije o članstvu u EU budu otvorena znatno pre kraja godine.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

 „Uradili smo sve što smo mogli“, rekao je Vučić novinarima posle konferencije kojoj su prisustvovali predstavnici svih 28 država članica Unije, uključujući šefove diplomatija Nemačke Frank-Valtera Štajnmajera, Austrije Sebastijana Kurca, Hrvatske Vesne Pusić, Italije Paola Ðentilonija, Slovačke Miroslava Lajčaka, kao i komesara za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana.

Predsednik Vlade Srbije je istakao da očekuje da će odluka o otvaranju prvih poglavlja biti doneta u septembru, ali da još nije izgubio „sve nade i za ranije dobijanje prvih otvorenih poglavlja“. Vučić je naglasio da je Srbija veoma cenjena u Uniji, da nedvosmisleno postoji podrška svih zemalja EU ekonomskim reformama i stabilizaciji javnih finansija, a da je pred zemljom da nastavi razgovore u vezi sa određenim pitanjima o dijalogu sa Prištinom. „Od Srbije se očekuje da nastavi da bude sidro ili stub bezbednosti u regionu i mi ćemo takvu politiku nastaviti da vodimo, bez obzira na političku cenu jer time kupujemo budućnost za našu decu i zemlju“, rekao je premijer.

Odgovarajući na pitanje da li Srbija ima podršku Nemačke, s obzirom na to da je ministar spoljnih poslova Italije rekao da postoji konsenzus oko otvaranja poglavlja, Vučić je naveo da je nemački ministar Štajnmajer bio veoma „otvoren i jasan“ i da je stavio do znanja čime je sve ta zemlja zadovoljna. U tom kontekstu najavio je da posle Brisela putuje u Berlin, gde će danas razgovarati sa šefom Bundestaga, te da će imati nekoliko važnih neformalnih sastanaka.

Upitan da li je bilo komentara o nedavnoj poseti ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova Beogradu Vučić je rekao da se o tome razgovaralo. „Bilo je reči o usklađivanju naše spoljne politike sa evropskom“, ukazao je Vučić, istakavši da Srbija „vrlo dobro zna svoje obaveze prema EU, ali i da želi da sačuva dobre odnose sa Rusijom“.

Šef austrijske diplomatije rekao je novinarima da je važno što pre otvoriti poglavlja, „jer svi žele Srbiju u EU“. On je čestitao Srbiji na „pozitivnim i značajnim reformama“, ali je dodao da nije dobro što Srbija godinu i po dana posle početka pristupnih pregovora još nije otvorila nijedno poglavlje. Kurc je ocenio da je ovaj susret ministara i predstavnika svih zemalja EU bio veoma konstruktivan i da je pokazao jednoglasnu podršku svih predstavnika zemalja EU na sastanku.

Ministar spoljnih poslova Italije kazao je da svi uvažavaju konstruktivnu ulogu Srbije u naporima za očuvanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu, kao i „nedogmatski i pragmatični pristup“ Beograda rešavanju problema.

Dačić na zasedanju SE

Predsedavajući OEBS i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovaće danas u Briselu na 125. ministarskom sastanku Saveta Evrope, na kome će BiH preuzeti predsedavanje ovoj organizaciji od Belgije. Dačić će razgovarati sa sadašnjim i budućim predsedavajućim SE, ministrom inostranih i evropskih poslova Belgije Didijeom Rajndersom i ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnadakom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari