Predsednik Demokratske partije Kosova Hašim Tači izjavio je da očekuje konačne rezultate izbora održanih 17. novembra kako bi počeo konsultacije o koaliciji za novu vladu. Prema preliminarnim rezultatima, ova partija je pobedila sa oko 34 odsto na parlamentarnim izborima, kao i u većini opština Kosova.

Predsednik Demokratske partije Kosova Hašim Tači izjavio je da očekuje konačne rezultate izbora održanih 17. novembra kako bi počeo konsultacije o koaliciji za novu vladu. Prema preliminarnim rezultatima, ova partija je pobedila sa oko 34 odsto na parlamentarnim izborima, kao i u većini opština Kosova. Tači je najavio da će se pre odluke o budućoj koaliciji sastati sa svim liderima drugih partija. „Očekujemo potvrdu izbornog rezultata i pripremaćemo platformu za buduću koaliciju koja će voditi Kosovo“, rekao je Tači novinarima u Prištini i dodao da će vlada koju će on voditi biti „stabilna i multietnička“. Tači se založio za saradnju sa svim partijama koje će biti zastupljene u novom sazivu skupštine Kosova kao i s „međunarodnim prijateljima Kosova“.
Demokratska partija Kosova kandidovala je Tačija za budućeg mandatara vlade Kosova. Dve nedelje posle parlamentarnih i opštinskih izbora Centralna izborna komisija Kosova još nije objavila konačne rezultate, a kako se očekuje, oni će biti objavljeni narednih dana. I predstavnici drugih glavnih partija na Kosovu u svojim izjavama takođe su rekli da očekuju objavljivanje konačnih rezultata pre donošenja bilo kakvih odluka.
Mediji istovremeno najavljuju moguću koaliciju PDK-a sa Demokratskim savezom Kosova (LDK) predsednika Fatmira Sejdiua, koji je dobio oko 21 odsto glasova.
Najavljuje se i mogućnost koalicije sa Alijansom novo Kosovo (AKR) biznismena Bedžeta Pacolija, koja je dobila oko 13 odsto glasova i Demokratskim savezom Dardanije (LDD) bivšeg predsednika skupštine Kosova Nedžata Dacija sa oko 10 odsto glasova. U tom slučaju, DSK bi ostao u opoziciji. Sve partije su navele da su otvorene za razgovor sa partijom Hašima Tačija za novu koaliciju, ali da i one očekuju konačne rezultate izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari